Actualizado 06/02/2013 16:58

TSJCV obri tres noves peces relatives a visita del papa, el Grup Correa i contractes d'Orange Market

El TSJCV
EUROPA PRESS

El jutge demana a Fiscalia que valore la incorporació a la causa de diferents informes policials, documents i àudios

VALÈNCIA, 6 Feb. (EUROPA PRESS) -

El jutge del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) que instruïx la causa sobre el suposat finançament irregular del PPCV, José Ceres, ha acordat obrir tres noves peces separades relatives a la visita del papa, el Grup Correa i contractes d'Orange Market. Estes investigacions se sumen a les altres tres obertes per presumptes delictes de falsedat documental, electoral i prevaricació en la investigació d'esta causa, derivat del conegut com a 'cas Gürtel'.

Així, s'ordena la investigació separada de les presumptes irregularitats en la contractació de l'ens públic de Radiotelevisió Valenciana (RTVV) amb la mercantil Teconsa per a la visita del papa a València el 2006; les presumptes irregularitats en la contractació pública entre la Generalitat Valenciana amb la mercantil Orange Market SL i societats vinculades a l'esmentat 'Grup Correa'; i sobre presumptes delictes contra la Hisenda Pública que pogueren atribuir-se a Orange Market SL.

La peça relativa a RTVV és la número quatre i en ella s'investiguen presumptes irregularitats en la contractació de l'ens amb Teconsa pel subministrament, en règim de lloguer, de pantalles de vídeo, so i megafonia relacionades amb la visita del papa a València els dies 8 i 9 de juliol del 2006, amb motiu de l''Encontre Anual de les Famílies', així com la possible percepció de dons relacionades amb l'esmentada contractació i esdeveniment, presumptament percebudes per l'exdirector general de l'ens Pedro García.

En la peça separada cinquena el jutge instructor ordena la investigació sobre presumptes irregularitats en la contractació entre la Generalitat amb Orange Market SL i societats vinculades al 'Grup Correa' i que pogueren constituir delictes de prevaricació, o altres. D'esta peça queda exclosa tota la contractació feta per l'esmentada mercantil amb l'Agència Valenciana de Turisme que va quedar inclosa en la peça tercera. Per a esta peça, el jutjat cita en qualitat de testimonis dos persones el pròxim 22 de febrer a les 9.30 i a les 10.00 hores respectivament.

La peça separada sisena intenta investigar presumptes delictes contra la Hisenda Pública que pogueren atribuir-se a Orange Market o a algunes de les societats vinculades a la mateixa i que pogueren derivar-se dels fets delictius que es refereixen les peces una i dos, que recullen la investigació per presumptes delictes electorals el 2007 i presumptes falsedats relacionades amb un delicte electoral el 2008.

El jutge instructor considera "convenient" que, en la mesura del possible, s'establisquen "algunes pautes inicials en l'ordenació" en les diferents peces, documents, informes i arxius informàtics rebuts per a "evitar confusió i reiteració entre la nova documentació rebuda amb la ja incorporada a les diligències".

INCORPORACIONS A LES PECES SEPARADES

D'altra banda, el magistrat demana que s'incorporin a la peça quarta, entre d'altres documents, un informe de la Unitat de Delictes Econòmics i Fiscals de la Policia (UDEF) sobre el cobrament de comissió en la intermediació de la visita del papa a València el 2006, així com "qualsevol informe o actuació relatiu a l'entitat Teconsa" i la documentació trobada en el registre d'Orange Market a València.

A més, sol·licita que s'afegisca un informe de la Intervenció General de l'Administració de l'Estat (IGAE) sobre la contractació de RTVV per a la visita del papa; un escrit de l'exdirector general de l'ens pública José López Jaraba enviat a la Sala de Madrid, així com la resolució de l'Audiència Nacional referint-se al recurs interposat per predecessor en RTVV, Pedro García.

Alhora, sol·licita a Fiscalia que revise dos informes policials relatius a la documentació trobada en el registre de la seu de l'Orange Market a València i sobre una altra documentació de diferents mercantils per determinar si els incorpora a la peça.

Per a la peça cinquena es demana la incorporació de factures i informes relatius a la contractació d'Orange Market amb l'Agència Valenciana de Turisme (AVT) sobre Fitur 2005 al 2008 i de la Conselleria de Territori i Habitatge de l'any 2005 amb este certamen, dirigida llavors per Rafael Blasco, qui actualment està imputat en el conegut com a 'cas Cooperació', instruït pel TSJCV.

En esta peça, el jutge sol·licita al ministeri públic que revise un informe de policia sobre el muntatge de l'estand de Grans Esdeveniments de Fitur 2009, així com documentació per a veure si també ho incorpora a esta branca de la investigació.

Per a la peça sisena, reclama, entre d'altres documents, l'informe de l'Oficina Nacional d'Investigació del Frau (ONIF) sobre deutes tributaris i contingències fiscal de Francisco Correa, Pablo Crespo i Álvaro Pérez, presumptes capitostos de la trama.

Per a la instrucció d'estes peces, el magistrat també ordena lliurar diversos oficis a la Sindicatura de Comptes i a la Intervenció General de la Generalitat valenciana en relació amb la fiscalització dels contractes amb Orange Market que s'investiguen en este procediment.

PARTS AFECTADES

Per a desenvolupar estes peces, el magistrat instructor sol·licita al Jutjat Central d'Instrucció número 5 de l'Audiència Nacional que li comunique "a la major brevetat" les parts que considera afectades per la inhibició d'estes peces amb l'objectiu que puguen personar-se i fer les al·legacions pertinents.

Sobre esta qüestió, informa que ja han comparegut voluntàriament en el tribunal valencià dos extècnics de RTVV que estan imputats en la causa oberta a Madrid. Es tracta de Antonio José de la Viuda González i Luis Sabater Balaguer, els qui ja han designat al seu corresponent lletrat.