Ana Julia Quezada: "Demane perdó pel que jo vaig fer i solament espere que Déu em perdone"

Publicado 17/9/2019 16:38:37CET
L'autora confesa de la mort del xiquet Gabriel Cruz, Ana Julia Quezada, declarant en Audiència Provincial d'Almeria. Imatges capturades de la sala de premsa.
Rafael González - Europa Press

ALMERIA, 17 Sep. (EUROPA PRESS) -

La processada per la mort violenta del xiquet de huit anys Gabriel Cruz, Ana Julia Quezada, ha fet ús del seu dret a l'última paraula i ha dit davant el jurat popular que ha de decidir sobre la seua culpabilitat que demana "perdó" a "tota persona a la qual haja pogut fer mal amb la meua acció".

"Demane perdó a tot el que s'haja pogut sentir malament pel que jo vaig fer i solament espere que Déu em perdone", ha traslladat entre llàgrimes i xanglots, asseguda en una cadira davant la magistrada-presidenta del tribunal, Alejandra Dodero.

Després de les seues últimes paraules, la presidenta ha alçat la sessió i ha anunciat la fi de la vista oral, de manera que aquest dimecres es farà entrega als membres del jurat l'objecte de veredicte perquè determinen el seu Quezada és culpable o no d'un els delictes d'assassinat o homicidi, així com d'altres dos contra la integritat moral i lesions psíquiques.

Amb anterioritat a la seua última paraula, Quezada ha escoltat, igual que les set dones i dos homes que integren el jurat popular, com la fiscal Elena Fernández ha qualificat la versió que ha donat sobre el crim apuntant al fet que no va tindre voluntat de llevar-li la vida com "inacceptable, inconcebible, que ofèn la intel·ligència i el més mínim sentit comú" al mateix temps que ha remarcat que "l'única veritat" que ha dit ha sigut "que va matar el xiquet eixe dia 27 de febrer de 2018 en Rodalquilar".

Ha estimat acreditada la premeditació en l'actuació de la processada d'acord a la testifical prestada per l'oncle de Gabriel i per l'àvia sobre que les ferramentes que va emprar no estan en la finca de Rodalquilar sinó en la casa de les Hortichuelas i, segons ha dit, pel coneixement que tenia que cap familiar anava a anar a la finca de Rodalquilar eixe dia.

La fiscal Elena Fernández també s'ha detingut a explicar al jurat popular que ha quedat provada en sala una "intencionalitat perversa i consolidada en el temps" que ha sustentat que mostrava "un desenganxe afectiu absolut" amb el xiquet i ha entrat en la motivació que va poder moure a Ana Julia Quezada apuntant que Gabriel "representava un obstacle" a la seua relació de parella amb el pare si bé, abans, ha matisat que els "motius estan solament en la seua ment".

Ha rebutjat, així mateix, la col·laboració al·legada per la defensa ja que "era irreversible després que l'atraparen", i ha remarcat l'actitud "proactiva" d'Ana Julia per a desviar la investigació cap a qui era la seua exparella.

Ha afirmat, així mateix, que ha quedat acreditada la traïdoria "sorprenent i convivencial" ja que Gabriel era "alié" a la "intencionalitat criminal" d'una persona "del seu entorn", així com el desaparament "perquè s'aprofita d'un xiquet de huit anys que pesa amb prou faenes 20 quilos", ha remarcat.

DISCREPÀNCIES AMB L'ACUSACIÓ PARTICULAR

La fiscal ha sol·licitat presó permanent revisable per un delicte d'assassinat amb traïdoria però ha descartat que actuara amb acarnissament perquè la prova pericial dels forenses de l'Institut de Medicina Legal (IML) no ha provat que augmentara de "forma inhumana el patiment del menor".

"És terrible, cruel, a mi, com a fiscal, m'estremeix especialment la falta de pietat de la processada però no es pot mantindre que hi haguera un augment deliberat de dolor o que hi haguera agonia", ha apuntat.

Després de remarcar que no pot "inventar-se fets que no han quedat provats", ha desacreditat la pericial mèdica de part i ha destacat el testimoniatge "contundent" dels pèrits forenses de l'IML que descriuen "un acte únic" al mateix temps que parla "d'una força desproporcionada" en tapar-li la boca i el nas, "d'una forma tan brutal que li provoca la mort per asfíxia".

"Emeten una opinió únicament, una interpretació errònia i, amb tots els respectes, agosarada, que solament es justifica per un absolut desconeixement de la medicina forense", ha dit taxativa després del que ha instat el jurat a donar "credibilitat" a la versió dels "especialistes" sobre com va llevar la vida Quezada a Gabriel.

Per la seua banda l'advocat de la família de Gabriel Cruz, el lletrat Francisco Torres, ha mantingut que Quezada és una "autèntica assassina" que "va matar fent patir al xiquet i ha incidit en l'informe aportat pels metges especialistes que apunten, segons ha afirmat, al fet que les lesions trobades en el cos anirien més enllà de les pròpies derivades de la mort per asfíxia mecànica del menor.

Ha indicat que aquestes van donar lloc a una sèrie de ferides que van provocar "un estat comatós en el menor abans que fora assassinat" i ha enlletgit les crítiques realitzades per la fiscal en no veure, a tenor de les proves, l'existència "d'acarnissament" encara que "en el seu informe final indica que el xiquet va patir". "Ens pareix greu que el Ministeri Fiscal pretenga traure els colors a aquesta acusació quan estem més interessats que ningú a determinar els fets", ha replicat.

En aquesta línia, ha demanat al jurat popular que "no li tremole el pols" a l'hora de conformar el seu veredicte, ja que l'encausada "és una sociòpata autèntica" que "no té el mateix dret a respirar el mateix aire que respirem nosaltres". "Cal apartar-la de la societat perquè va a matar a més xiquets, estic convençut que no és Gabriel el primer xiquet que mata", ha afegit.

Igualment, ha afirmat que al llarg del juí s'ha acreditat la comissió de dos delictes contra la integritat moral a partir del comportament que posteriorment va mantindre l'acusada durant la cerca del menor. Ha assenyalat que la mare pateix un dany "irreversible" i "irrecuperable", la qual cosa la porta a dia de hui a prendre "fàrmacs potents" per a "poder aguantar" la situació.

Torres ha interromput el seu informe final davant els xanglots de l'acusada, a qui la magistrada-presidenta li ha demanat que es calmara, i ha insistit en el seu perfil "pervers" i "ruin" ja que, segons ha desvetlat, el Ministeri de l'Interior li ha "prohibit fer un programa de televisió des de la presó".

DEFENSA MODIFICA A HOMICIDI AMB DOL EVENTUAL

Per la seua banda, la defensa d'Ana Julia Quezada ha modificat el seu escrit pel qual inicialment sol·licita una pena de tres anys de presó per un delicte d'homicidi per imprudència greu, de manera que, subsidiàriament, ha demanat que es tinga en compte una possible condemna més onerosa, de 15 anys, per un delicte d'homicidi arreplegat en l'article 138.1 i 138.2 del Codi Penal.

Considera que va ser un dol eventual ja que havia d'haver-se donat compte que podia causar la mort del menor i que concorren dos atenuants que rebaixarien la pena; confessió i arravatament, obcecació o un altre estat passional d'entitat semblant.

Segons les conclusions definitives, quan va donar mort a Gabriel Cruz ho va fer "presa de la ira" pels insults que presumptament estava rebent, la qual cosa "que disminuïa la seua capacitat de comprendre i de controlar les conseqüències dels seus actes, sense arribar a anul·lar-la". Posteriorment, hauria actuat sota influència dels ansiolíticos que estava prenent.

El lletrat Esteban Hernández ha al·ludit a la prova practicada i ha considerat que el que manifesta l'acusació particular "no està provat per molt que intente confondre". Ha destacat, així mateix, les "discrepàncies" amb la versió del fiscal, que manté que l'asfíxia es va produir amb intencionalitat; alguna cosa amb el que tampoc està d'acord encara que sí ha dit que el seu relat del mecanisme de mort "coincideix amb el qual ha donat Ana Julia Quezada des del principi".

D'un altre costat, ha criticat les "calúmnies" per a dibuixar un perfil concret sobre l'acusada davant el jurat basant-se en el seu passat i ha atribuït la seua actuació en la cerca, que "ningú pot lloar", a la "revolada mediàtica", la qual cosa va originar en ella un estat ansiós que li va portar tindre comportaments "il·lògics" quan va recuperar el cos del xiquet i es va dirigir a Vícar amb ell.

colaboracio