Ana Pastor retira del Diari de Sessions una frase de Valtonyc sobre el que el Rei es passa "pels collons"

Marta Sorlí, diputada de Compromís
CONGRESO - Archivo
Publicado 13/3/2018 18:56:24CET

MADRID/VALÈNCIA, 13 Mar. (EUROPA PRESS) -

La presidenta del Congrés, Ana Pastor, ha obligat a retirar del Diari de Sessions d'aquest dimarts una frase d'una cançó del raper Valtonyc per la qual va ser condemnat per injúries a la Corona --"Els drets humans se'ls passen pels collons"-- i que ha sigut citada en la tribuna per la diputada de Compromís Marta Sorlí.

"Per dignitat de la Cambra, demane que es retire l'última de les expressions", ha dit Pastor després de la intervenció de Sorlí en el debat sobre la presa en consideració de la proposició de llei d'ERC per a despenalitzar les injúries a la Corona i els ultratges a Espanya. La diputada valenciana ha acceptat la reconvenció i les paraules seran retirades del Diari de Sessions.

En la seua intervenció, Sorlí s'havia referit al "censurat Valtonyc" per a, parafrasejant la seua cançó 'El rei Borbó', dirigida a Joan Carles I, criticar als qui defenen que es mantinguen eixos delictes: "Són respectuosos amb la Constitució. En canvi, els drets humans se'ls passen pels collons".

Precisament, aquest és una de les lletres per les quals el raper mallorquí va ser condemnat a tres anys i mig de presó per delictes de calúmnies i injúries greus a la Corona, enaltiment del terrorisme i amenaces.

SE CENSURA MÉS ARA QUE EN ELS 80 I ELS 90

Sorlí ha recordat cançons de diferents grups de música, com una de La Polla Records de 1999, una d'Els Pets de 1994 i una altra d'Al Tall de 1979 que contenien dures crítiques contra la monarquia. "Açò era injúria? Era políticament incorrecte, sí. Però atemptar contra la llibertat d'expressió és censura. I pareix que se censura més en 2018 que en els anys huitanta i els noranta", ha conclòs.

La diputada de Compromís ha denunciat que per als partits de dretes, la Corona, els carrers amb noms de líders franquistes i les agressions de la ultradreta són "intocables". "El seu llegat d'ahir ho volen aplicar hui, la censura. Però se'ls acaba la ganga, el Tribunal Europeu de Drets Humans diu que cremar una foto del Rei és llibertat d'expressió. No serà diferent cantar una cançó contra la Corona", ha assenyalat en al·lusió a la sentència emesa aquest dimarts.

colaboracio

En valencià

C. Valenciana