Ana Penyas, primera dona Premi Nacional de Còmic: "No sóc tan optimista amb aquest canvi"

ANA PENYAS, DEL CÒMIC ESTEM TOTS BÉ
ANA PENYAS, DEL CÓMIC ESTAMOS TODOS BIEN
Actualizado: martes, 16 octubre 2018 14:48

MADRID, 16 Oct. (EUROPA PRESS) -

Ana Penyas s'ha convertit en la primera dona que guanya el Premi Nacional de Còmic des de la seua creació l'any 2007, un fet que l'autora entén que "somia a l'any en el qual estem" però amb el que no es mostra tan "optimista". "Entenc que alguna cosa canviarà, però caldrà veure amb deteniment la profunditat del canvi", ha afegit.

"Que hagen concedit per primera vegada el premi a una dona sona a l'any en què estem. Pareix que 2018 és l'any de les dones en totes les institucions, note que hi ha alguna cosa general, però no sóc tan optimista: esperem que seguisquen els canvis, però veig que normalment es queda en el mediàtic", ha lamentat en declaracions a Europa Press la novel·lista gràfica.

La seua obra premiada, 'Estamos todas bien', és en certa forma part d'aquesta "reivindicació feminista", tal com ha reconegut l'autora, qui dóna veu a través de la memòria a les seues dos àvies --Herminia i Maruja--, que van fer "un treball invisible" en la postguerra espanyola.

"Per a mi aquesta obra suposa posar el focus en les dones d'una generació concreta que ha estat molt travessada pel franquisme, en dones que han viscut dins de les cases cuidant dels altres i fent aquest treball invisible", ha explicat, després d'afegir que és una "revindicación del seu paper en la Història".

Penyas recorda que aquest 'oblit' segueix estant present en la generació actual, on "la gent gran es valora menys, les dones majors com encara menys i això tenint en compte que hi ha una població envellida: és una realitat oblidada". L'autora posa el focus en la Transició per a responsabilitzar part d'aquesta 'invisibilitat' de les dones.

Amb humor, recorda que la seua àvia Herminia, que ja deia "sentir-se famosa" amb el còmic, "ara va a alucinar" --Maruja, amb la malaltia de Parkinson, "ja no pot quasi parlar", assenyala amb tristesa--. Preguntada sobre què farà amb els diners del premi --30.000 euros-- ha avançat que li permetrà "prescindir d'alguns encàrrecs i tindre un matalaf, que no està mal vivint a Madrid", ha conclòs.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià