Publicado 02/12/2020 18:06CET

Anticorrupció no demanarà l'ingrés immediat a la presó dels condemnats per la visita del papa a València

Vista general del juí per la contractació irregular d'una empresa de Gürtel per a actes celebrats per la visita del papa Benedicto XVI a València en 2006  celebrat en l'Audiència Nacional
Pool - Archivo

Els líders de la Gürtel ja estan en la presó i l'exdirector d'RTVV va aconseguir un acord de conformitat amb la Fiscalia

MADRID, 2 Dic. (EUROPA PRESS) -

La Fiscalia Anticorrupció no sol·licitarà l'ingrés immediat a la presó dels condemnats per la contractació irregular de la trama Gürtel per al subministrament de pantalles, so i megafonia per a la visita del papa Benet XVI a València el 2006.

El Ministeri Públic deixarà aquesta decisió per a més endavant, fins que el Tribunal Suprem resolga els recursos que s'interposen contra la sentència de la Secció Segona de la Sala penal de l'Audiència Nacional que es va donar a conéixer el passat 25 de novembre i que va concloure que l'import de més de 7 milions d'euros és un preu "molt superior al cost" dels treball necessaris per al desenvolupament de l'esdeveniment.

Segons ha avançat Ok Diario i han confirmat fonts fiscals a Europa Press, no fa falta que Anticorrupció sol·licite que alguns dels condemnats a penes superiors a cinc anys de presó --límit habitual que se sol establir per a interessar l'execució de la sentència-- entren en un centre penitenciari perquè ja es troben privats de llibertat en estar complint les penes imposades en altres peces de la trama Gürtel.

És el cas del líder de la xarxa corrupta, Francisco Correa, que ha sigut condemnat per aquesta peça de la macrocausa de corrupció a 13 anys i set mesos de presó; la seua mà dreta, Pablo Crespo, penat amb 15 anys i cinc mesos de presó; i el responsable d'Orange Market --empresa de la Gürtel a València--, Álvaro Pérez 'el Bigotes', amb sis anys i nou mesos de presó.

Els tres van entrar a la presó al febrer de 2017 després de conéixer-se la sentència del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) per les irregularitats en el muntatge de l''stand' institucional de la Generalitat Valenciana en la Fira Internacional de Turisme (Fitur) en les edicions de 2005 a 2009.

No obstant açò, l'exdirector de Radiotelevisió Valenciana (RTVV) Pedro García, qui sí està en llibertat, va ser condemnat a la mateixa pena que 'el Bigotes' i es lliurarà d'ingressar a la presó, almenys fins que l'alt tribunal faça ferm la sentència.

VA RECONÉIXER ELS FETS I VA PAGAR MIG MILIÓ D'EUROS

Les fonts fiscals consultades expliquen que en aquest cas no se'n va a demanar l'entrada en la presó perquè aquest va aconseguir un acord de conformitat amb la Fiscalia, ja que va reconéixer els fets d'acusació, i a més ha pagat el mig milió d'euros, quantitat que va admetre que havia rebut com a comissió de la Gürtel.

Així mateix, la Fiscalia tampoc demanarà que entre a la presó un altre dels condemnats a una elevada pena i amb qui no va aconseguir cap acord de conformitat, el vicepresident de Teconsa José Luis Martínez Parra, qui ha sigut penat amb 11 anys i set mesos de presó.

Pel que fa a la resta de condemnats, les seues penes són menors als cinc anys, doncs van des dels huit mesos de presó, per exemple per a l'empresari Jacobo Gordon, als tres anys de l'administrador d'Impacto Producciones Francisco Javier Arnuncio Perujo.

El mateix ocorre amb l'assessor fiscal de la trama Gürtel, Ramón Blanco Balín, qui ha sigut condemnat a 1 any i mig de presó. Aquesta pena se suma als 3 anys de presó imposats també per l'Audiència Nacional per la peça relativa de finançament irregular del PP de la Comunitat Valenciana (PPCV) de les campanyes electorals dels anys 2007 i 2008 que van organitzar les empreses de la xarxa de Francisco Correa.

colaboracio