Una antiga empleada d'Oxfam denuncia més casos d'abusos sexuals entre el personal de l'ONG

Publicado 13/2/2018 14:21:31CET

Evans critica que la comissió parlamentària i el Govern no van actuar tampoc davant les denúncies que ella mateixa els va traslladar

MADRID, 13 Feb. (EUROPA PRESS) -

Hellen Evans, qui entre 2012 i 2015 va estar al capdavant de la comissió de salvaguardes d'Oxfam el Regne Unit encarregada d'investigar abusos per part del personal de la mateixa, ha denunciat que durant la seua tasca va descobrir altres abusos, inclosos menors en tendes de l'organització en el país, però ni l'ONG ni la comissió parlamentària pertinents van adoptar mesures contra açò.

En un comunicat, Evans ha explicat que en 2012 l'ONG li va encarregar abordar els possibles casos d'explotació sexual i abusos comesos pel seu personal arran de l'ocorregut a Haití, on el director de l'ONG i altres sis membres del personal van contractar prostitutes, algunes de les quals serien menors, amb fons de l'organització, segons va desvetlar 'The Times'.

Segons l'antiga treballadora, que actualment és regidor laborista a Oxford, "Haití no va ser un incident aïllat" sinó que hi havia una "qüestió sistemàtica" com ho demostra el fet que el nombre de denúncies rebudes i publicades en un informe anual per l'ONG va passar de 12 en 2012/2013 a 39 en 2013/2014, dels 20 es van sostindre total o parcialment.

"No obstant açò, a mesura que l'escala del problema es coneixia l'organització no adopte els passos necessaris per a respondre", ha lamentat Evans.

En aquest sentit, ha explicat que al desembre de 2014 es va realitzar un sondeig confidencial entre els treballadors en tres països que va revelar que "un de cada deu empleats havien sigut testimonis o experimentat una agressió sexual" i en el cas del personal en un dels països el 7 per cent "van ser testimonis o van experimentar violació o intent de violació".

En el mes següent, "rebem tres denúncies d'abús de menors en les nostres tendes (al Regne Unit) i dos denúncies d'explotació sexual de beneficiaris juntament amb altres denúncies en l'estranger", ha precisat l'antiga empleada, que assegura que va traslladar les seues "preocupacions" als responsables de l'ONG i els va demanar més fons per a investigar-ho.

No obstant açò, la resposta va ser que es realitzaria una "revisió estratègica", per la qual cosa Evans va arribar a la conclusió que la seua situació en l'ONG "no era sostenible" i, "frustrada davant la falta d'un compromís seriós de canvi", va deixar el seu càrrec.

"L'ESCALA D'ABÚS SEXUAL ERA MÉS ÀMPLIA"

Després d'açò, al juny de 2015, va acudir a la comissió d'ONG del Parlament britànic per a informar-li que "Oxfam no estava informant d'incidents d'explotació sexual i abús (...), que l'escala de l'abús sexual probablement era més àmplia del que havia estat informant Oxfam i que s'estava posant en perill a xiquets de més de 14 anys en les tendes del Regne Unit".

Segons Evans, la comissió parlamentària no es va posar en contacte amb ella, per la qual cosa va optar per traslladar les seues preocupacions al seu diputat local qui va escriure a diversos organismes, inclòs el Departament de Desenvolupament Internacional (DFID) i el comissionat del Menor, però "no es va prendre cap acció en conseqüència". La comissió parlamentària va acabar posant-se en contacte amb ella el passat octubre, després de publicar 'The Times' una altra informació sobre l'actuació d'Oxfam.

En el seu comunicat, l'antiga treballadora ha explicat que ha optat per parlar ara perquè considera que no només va ser Oxfam qui no va actuar sobre aquest tema, sinó que la comissió d'ONG i el Govern tampoc ho van fer.

"La gran majoria dels treballadors humanitaris treballen sense descans (...) per a fer una diferència positiva. No obstant açò, on hi ha una posició privilegiada de poder i confiança, hi haurà sempre una minoria de persones que busquen abusar de la confiança per a benefici personal", ha lamentat.

"NO S'HA D'USAR COM A EXCUSA PER A RETALLAR L'AJUDA"

"Aquest assumpte no ha d'usar-se com a excusa per a tallar l'ajuda (a Oxfam). Si fem això, aleshores hem de mirar a tots els sectors on es produeixen tals abusos i analitzar el tallar-los a ells també els fons", ha sostingut Evans.

Davant les denúncies formulades per la seua antiga treballadora, Oxfam ha destacat que la seua tasca va animar a l'organització a adoptar mesures concretes per a millorar la manera en el qual aborda les qüestions de "salvaguarda", informa Reuters.

"Lamentem que no actuàrem davant les preocupacions de Helen molt més ràpid i amb més recursos", ha afirmat l'ONG. "Hem duplicat el nombre de persones a quatre en el nostre equip dedicat a la protecció i estem en el procés de reclutar a dos treballadors més", ha afegit. Quan Evans estava al capdavant d'aquesta comissió només eren dos treballadors.

colaboracio