Publicado 23/09/2022 10:52

Arranca la votació en els referèndums convocats per les autoritats prorusses

Archivo - Arxiu - Bandera de Rússia
ANTONIN VINCENT / DPPI / AFP7 / AFP7 / CONTACTOPHO

   Putin va assegurar que reconeixeria els resultats davant una possible adhesió d'aquests territoris a Rússia

   MADRID, 23 set. (EUROPA PRESS) -

   El procés de votació dels referèndums convocats a les autoproclamades repúbliques de Donetsk i Lugansk i a les regions ucraïneses de Kherson i Zaporíjia, ocupades per les forces russes durant la invasió desencadenada el 24 de febrer, per determinar la possible adhesió a Rússia ha començat aquest divendres a primera hora, malgrat el rebuig d'Ucraïna i la comunitat internacional a reconèixer-ne la validesa.

   La votació ha arrancat a les 8.00 hores (les 7.00 hores a l'Espanya peninsular i les illes Balears) i s'estendrà fins a les 16.00 hores, cosa que també passarà els dies posteriors i fins al 27 de setembre, quan finalitzarà el procés. Així mateix, Rússia ha obert col·legis electorals a diverses ciutats perquè els refugiats pugan anar a votar.

   Les autoritats prorusses de Kherson han assenyalat que esperen que 750.000 persones vajan a votar, mentre que en el cens de Zaporíjia hi ha 500.000 persones, segons ha recollit l'agència russa de notícies TASS. En tots dos casos, els participants hauran de respondre a una pregunta: "Esteu a favor que la regió abandone Ucraïna, crear un estat independent i ser part de Rússia?".

   En el cas de les autoproclamades repúbliques de Donetsk i Lugansk --la independència de les quals el president rus, Vladímir Putin, va reconèixer dies abans d'ordenar la invasió d'Ucarnia, els votants s'hauran de pronunciar sobre si donen suport a "l'entrada de la república a Rússia com una entitat constituent de la Federació Russa".

   El mateix Putin va afirmar dimecres en un discurs a la nació que Moscou reconeixeria el resultat d'aquests referèndums. "Farem el possible per donar condicions de seguretat perquè se celebren i la població expresse la seua voluntat", va indicar.

   Per part seua, el Parlament d'Ucraïna va aprovar el mateix dia la declaració d'inadmissibilitat dels referèndums i l'OTAN va reafirmar dijous que no reconeixerà el resultat de les votacions, perquè "no tenen legitimitat" i constitueixen una violació de la Carta de les Nacions Unides.

   En aquest sentit, el bloc va enviar un comunicat en el qual va fer una crida a "tots els estats" perquè rebutgen aquests intents de "conquesta territorial" per part de Rússia, i va insistir que les regions de Donetsk, Lugansk, Kherson i Zaporíjia "són Ucraïna".

Contador
colaboracio