Publicado 11/05/2021 15:28CET

Ascendeixen a 26 els palestins morts en els bombardejos d'Israel contra la Franja de Gaza

   Israel autoritza el desplegament d'uns 5.000 reservistes davant els últims enfrontaments

   Hamás llança 137 coets contra Ascalón en tan sols 5 minuts i Israel parla d'una escalada de durada "indefinida"

   MADRID, 11 maig (EUROPA PRESS) -

   Les autoritats de la Franja de Gaza, controlada pel Moviment de Resistència Islàmica (Hamás), han elevat aquest dimarts a 26 els palestins morts en els bombardejos executats per Israel des de la vesprada del dilluns contra l'enclavament palestí, en el marc d'una nova recrudescència de la violència en la zona.

   El Ministeri de Sanitat gazací ha indicat que entre les víctimes mortals hi ha almenys una desena de xiquets, al mateix temps que ha xifrat en 122 el total de ferits. Així mateix, el Ministeri d'Educació ha demanat a la comunitat internacional que "condemnen, denuncien i detinguen els crims de l'ocupació", segons ha informat l'agència palestina de notícies Maan.

   Aquest mateix mitjà ha assenyalat que entre els últims objectius bombardejats figuren posicions de la Brigada Al Quds, braç armat de Yihad Islàmica, en l'oest de la Franja, així com altres posicions de milícies palestines a l'est de la ciutat de Jan Yunis, en el sud de l'enclavament.

   El propi braç militar de la formació palestina ha indicat que tres dels seus membres haurien mort a causa dels bombardejos israelians contra la Franja de Gaza, si bé altres huit haurien resultat ferits. Hamás, per la seua banda, ha advertit que els atacs continuaran fins que Israel "canvie la seua política" i ha confirmat que diversos membres de les Brigades d'Ezeldín al Qassam, el seu braç armat, també haurien mort en els atacs israelians contra un túnel.

   El cap de l'Exèrcit israelià, Aviv Kochavi, ha indicat que les unitats de les FDI han de preparar-se per a una "major campanya", que podria tindre una durada "indefinida". Així, ha ordenat que continuen els atac contra objectius d'Hamás i Yihad Islàmica, especialment contra instal·lacions i arsenals, segons informacions del diari 'Haaretz'.

   Kochavi ha titlat als seus membres de "terroristes" i ha demanat reforços en totes les unitats de les forces de seguretat per a "acabar amb ells". "Els atacs continuaran perquè els residents de la zona sud puguen viure amb seguretat", ha dit.

ISRAEL AUTORITZA EL DESPLEGAMENT DE 5.000 RESERVISTES

   Per la seua banda, el ministre de Defensa israeliana, Benny Gantz, ha autoritzat el desplegament de 5.000 reservistes en el marc dels bombardejos. Si bé aquest no seran cridats de forma immediata, les autoritats han sol·licitat que estiguen atents per a ser mobilitzats quan siga necessari.

   Tal com ha explicat l'oficina de Gantz, amb aquesta mesura es pretén continuar amb les missions que s'emmarquen en l'operació Guardià dels Murs per a "defendre el fort principal". Poques hores abans, el propi ministre va donar llum verda a les FDI per a seguir avant amb les operacions contra "objectius terroristes".

   En la ciutat israeliana d'Ascalón, almenys una trentena de persones han resultat ferides per l'impacte de dos coets contra un edifici d'apartaments, un atac reclamat per Hamás, que ha destacat que és una resposta a un bombardeig contra un immoble a Gaza, on han mort dos persones. Així mateix, un col·legi de la localitat ha patit un atac, si bé es trobava buit en el moment del bombardeig.

   Abú Obeida, portaveu d'Hamás, ha afirmat que s'han llançat 137 coets contra Ascalón en tan sol cinc minuts --una informació que ha sigut confirmada per les pròpies FDI--. En aquest sentit, Hamás ha alertat que "hi ha molts més", per la qual cosa està previst que els atacs continuen. Davant açò, les autoritats israelianes han demanat a la població que romanga oculta fins a un altre avís.

   El significatiu augment de la violència ha portat a la Lliga Àrab a anunciar una reunió d'emergència a petició de l'Autoritat Palestina i Jordània, en la qual les parts preveuen abordar la situació a Jerusalem i la Franja de Gaza.

   De forma paral·lela, les forces israelianes han informat que un presumpte terrorista ha sigut "neutralitzat" a Cisjordània quan tractava d'atacar diversos efectius prop d'una caserna en Samaria.

SIRENES ANTIAÈRIES

   A primera hora del dia han tornat a sonar les sirenes antiaèries en el sud d'Israel pel tret de nous projectils des de Gaza, segons l'Exèrcit d'Israel, que ha detallat que ha aconseguit 130 objectius en la Franja en la matinada d'aquest dimarts. Així mateix, ha xifrat en més de 200 els coets disparats per les faccions palestines.

   Per la seua banda, Hidai Zilberman, un dels portaveus de l'Exèrcit d'Israel, ha descrit com a "significatius" els bombardejos contra Gaza i ha destacat que "Hamás és l'única direcció a Gaza", al mateix temps que ha manifestat que, si bé no està clar quant podrien durar els enfrontaments, és probable que siguen "dies", tal com ha arreplegat el diari 'The Times of Israel'.

   Els incidents s'emmarquen en l'augment de les tensions durant les últimes setmanes pels plans d'Israel per a desnonar a diverses famílies palestines del barri de Sheij Jarrá, a Jerusalem Est, la qual cosa ha sigut criticat per les autoritats palestines i Nacions Unides, que ha arribat a advertir que podria ser un crim de guerra.

   Les protestes dels últims dies es van estendre de Sheij Jarrá a altres zones de Jerusalem Est, amb un greu repunt durant la jornada del diumenge, quan centenars de palestins van resultar ferits per la repressió policial en l'Esplanada de les Mesquites --coneguda com a 'Monte del Tempo' pels jueus--, inclòs el llançament de gasos lacrimogens en la mesquita d'Al Aqsa.

   L'actuació policial, defesa pel Govern israelià, ha sigut igualment objecte de crítiques per part dels països de la regió i les milícies, que, després de dies advertint Israel per la situació, van iniciar el dilluns el tret de projectils, inclosos varis contra Jerusalem, pels incidents en la mesquita d'Al Aqsa, el tercer lloc de major importància religiosa per als musulmans.

   En resposta, el Gabinet de Seguretat, el nucli dur del Consell de Ministres del Govern israelià, va aprovar una campanya de bombardejos aeris contra l'enclavament, si bé descartant en un primer moment una operació terrestre. "Hamás ha de rebre un dur colp i encara així, tothom comprèn les nostres limitacions. No volem guerres llargues, van dir fonts oficials citades pel diari 'Yedioth Ahronoth'.

   En aquest sentit, el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha advertit que Israel respondrà "amb gran força" als atacs amb coets des de Gaza. "No anem a tolerar els atacs contra el nostre territori, la nostra capital, els nostres ciutadans o els nostres soldats", va afirmar.

   Zilberman ha sostingut que les Forces Armades no descarten llançar una operació terrestre en l'enclavament palestins. "Tenim un peu en l'accelerador", ha assenyalat, en declaracions concedides a la Radio del Ejército.

CONDEMNES

   El president de l'Autoritat Palestina, Mahmud Abbas, va expressar el dilluns la seua condemna pels bombardejos israelians i va assenyalar al Govern israelià com a "únic responsable" de l'escalada i els "crims perpetrats" en la Franja de Gaza i Jerusalem.

   Per la seua banda, el secretari general de l'ONU, António Guterres, ha condemnat en els "termes més enèrgics" el llançament de coets, "en particular els atacs contra centres de població civil", i ha instat les parts a actuar amb "màxima moderació".

   D'aquesta forma, ha manifestat la seua "preocupació" pels últims esdeveniments en matèria de seguretat, "que corren el risc de desencadenar una altra escalada perillosa que done lloc a més violència i pèrdua de vides", tal com ha informat el seu portaveu, Stéphane Dujarric.

colaboracio