AVA-Asaja acusa el Consell d'incomplir el seu compromís d'ajuda als cítrics, que arrosseguen 305 milions de pèrdues

Publicado 10/9/2019 17:17:53CET
EUROPA PRESS - Archivo

VALÈNCIA, 10 Sep. (EUROPA PRESS) -

L'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-Asaja) ha lamentat "profundament" que la Conselleria d'Agricultura no complisca la promesa que va fer durant la passada campanya citrícola d'atorgar unes ajudes "de minimis", amb un pressupost de huit milions, per a "alleujar la situació de crisi que viuen els citricultores" de la Comunitat.

Segons ha informat l'organització agrària en un comunicat, la campanya citrícola 2018/2019 "ha sigut la pitjor que es recorda en dècades, amb unes pèrdues que ascendeixen als 305 milions d'euros".

Davant aquestes circumstàncies, AVA-Asaja recorda que la Generalitat Valenciana "es va comprometre a publicar unes ajudes de minimis destinades als citricultors valencians que havien patit les conseqüències d'una campanya desastrosa".

"La quantitat que se n'anava a destinar a aquestes subvencions era de huit milions d'euros que, en principi, provenien de fons propis de la Generalitat. En aquest sentit, el departament corresponent de la Conselleria d'Agricultura va preparar una ordre el passat mes de maig en la qual establia els requisits per a accedir a aquestes ajudes i el procediment a seguir", ha detallat en el comunicat.

No obstant açò, aquesta organització assegura que ha sigut coneixedora que, en convocar-se eleccions, la consellera d'Agricultura de l'anterior legislatura, Elena Cebrián, "es va negar a tramitar les ajudes destinades a les explotacions citrícoles de la Comunitat Valenciana".

"A aquesta circumstància se sumen les retallades recents que estan afectant les consellerias, especialment en aquelles partides que no estaven tramitades", ha afegit l'organització, que ha explicat que, ara com ara, "ha tingut constància que en aquests moments no va a haver-hi ajudes de minimis".

"ESPECIALMENT GREU"

Al seu juí, aquest fet és "especialment greu" per dos motius: seria la primera vegada que la Generalitat adquireix un compromís públic per a ajudar un sector en crisi "i després es desdiu" --i en aquest cas, aquesta decisió "afectaria tremendament la credibilitat de la pròpia Generalitat", afegeix-- i, en segon, perquè totes les institucions públiques han admès la crisi que travessa el sector citrícola valencià.

El president d'AVA-Asaja, Cristóbal Aguado, ha criticat que fins ara tot "hagen sigut paraules i cap fet per a poder pal·liar aquesta greu crisi que travessa un sector fonamental en l'economia valenciana". "Des d'AVA-Asaja demanem a la Generalitat que reinicie el procediment de tramitació d'aquestes ajudes i que complisca el compromís que va adquirir amb tot el sector", ha reclamat Aguado.

"Encara que aquestes ajudes no deixaven de ser un pegat simbòlic eren el menys que podia fer-se des de la Generalitat per a demostrar que realment estan al costat del sector citrícola valencià. Lamentem que les males relacions entre els partits que formen el Pacte del Botànic porten a aquestes situacions que les hem de pagar precisament els administrats i concretament un sector en crisi", ha lamentat.

Contador
colaboracio