Una avaluadora assegura que una ONG del cas Blasco no tenia ni seu: "Em rebí una senyora en el seu saló amb cinc gats"

- Francisco Martínez - Europa Press - Archivo

Actualizado: lunes, 22 julio 2019 16:27

Una altra testimoni diu que molts projectes "pareixien copiats" i que una vegada un ex-alt càrrec va dir que havien de "fer millor el copia i pega"

VALÈNCIA, 22 Jul. (EUROPA PRESS) -

Una tècnica de l'equip d'avaluació de projectes de l'extinta Conselleria de Cooperació que dirigia el 'popular' Rafael Blasco ha assegurat aquest dilluns en el juí per les presumptes irregularitats en subvencions a ONG que moltes de les organitzacions que rebien contractes "coneixien poc del món de la cooperació i no tenien capacitat tècnica" per a abordar els projectes que se'ls encarregaven. De fet, ha relatat que va fer una visita a una d'elles a Castelló i ni tan sols comptava amb una seu: "Em va rebre una senyora en el seu saló amb cinc gats", ha comentat.

Així s'ha pronunciat aquest dilluns aquesta extreballadora de la Conselleria de Cooperació i Solidaritat en una de les últimes jornades del procés en el qual es jutja l'exconseller i exportaveu del PP en Les Corts, Rafael Blasco, la que era la seua cúpula en aquest departament i els principals empresaris per les presumptes irregularitats en subvencions a ONG i en el projecte del fallit hospital a Haití. En aquesta jornada han declarat els últims testimonis i un pèrit de l'Agència Tributària i es preveu que el juí quede vist per a sentència al final d'aquesta setmana.

Entre els empresaris acusats en aquesta causa es troben Arturo Tauroni, que dirigia la Fundació Hemisferi, i el seu germà Augusto César, qui suposadament també estava darrere d'aquesta entitat. La major part dels acusats ja van reconéixer els fets a l'inici del juí oral per a aconseguir pactes totals o parcials amb les acusacions.

La tècnica d'avaluació de projectes ha afirmat que responsables de la Fundació Hemisferi passaven "constantment" per la Conselleria per a "parlar amb els caps" i, de fet, ha manifestat: "Hemisferi no era com la resta d'organitzacions, sempre estaven ací". En aquesta línia, ha assenyalat també que aquests membres de la fundació "es reunien amb els assessors del conseller Blasco" i "tenien privilegis" a l'hora de concertar aquestes trobades.

També ha explicat que van enviar una becària a comprovar l'estat d'un projecte de cooperació a Nicaragua i aquesta els va escriure per a advertir-los que "no existien" els pous d'aigua que s'havien d'haver construït i, a partir d'ací, les treballadores de l'equip d'avaluació de projectes es van adonar "que hi havia alguna cosa estranya".

"ELS PROJECTES PAREIXIEN COPIATS"

Una altra testimoni que ha declarat aquest dilluns, pertanyent a l'equip d'assistència tècnica de la Conselleria de Blasco entre els anys 2008 i 2010, ha explicat al tribunal que li va cridar l'atenció que resultaren adjudicatàries de projectes entitats que "tenien poca experiència, poca estructura i no disposaven de personal contractat".

També ha posat en relleu que veia projectes d'ONG que aspiraven a fer-se amb contractes de Cooperació que eren "pràcticament iguals" i "pareixien copiats", a més de que eren organitzacions "amb molt poca experiència per a pressupostos molt grans".

Ha relatat que era habitual que una persona d'Hemisferi es posara en contacte amb ella per projectes de diverses ONG i que moltes d'aquestes organitzacions "es presentaven amb informes d'avaluació externa elaborats per Hemisferi". "Ens cridava l'atenció perquè la Fundació Hemisferi era desconeguda i de sobte apareixia repetidament", ha subratllat.

La testimoni ha afirmat també davant la Sala que la que aleshores era la seua cap de servici en la Conselleria es va negar a firmar un expedient perquè "hi havia irregularitats, coses rares i un ambient estrany" i per aquesta raó va ser cessada immediatament. "Amb totes les irregularitats que ja havien eixit a la llum, ens van pressionar, ens van llevar les bases de dades i ens van convidar a anar-nos al departament d'Immigració", ha apuntat.

A la funcionària cessada en el seu càrrec la va substituir la cap del servici de Gestió de programes de la Conselleria, María Dolores Escandell, acusada en aquest juí. Segons ha relatat la testimoni, quan Escandell es va fer amb el càrrec els va dir a les treballadores que "anaven a rodar caps pel que estava eixint en premsa". També ha destacat que rebien "pressions" del gabinet de Blasco perquè l'exconseller "tenia molt d'interés" en què determinats expedients tiraren avant.

"CAL FER MILLOR EL COPIA I PEGA"

En un altre moment de la declaració, la treballadora de l'equip d'assistència tècnica de la Conselleria ha explicat al tribunal que es va adonar que hi havia diversos projectes per a la construcció d'hivernacles "idèntics" i va procedir a comunicar-ho als alts càrrecs de Cooperació. Davant açò, l'excap d'àrea de Solidaritat, Marc Llinares, --també acusat-- va dir "que havien de fer millor el copia i pega". "Jo em vaig quedar estupefacta", ha dit la testimoni.

Aquesta compareixença ha irritat diversos lletrats de les defenses, que han destacat davant el tribunal que aquesta funcionària "no va fer cap informe negatiu ni assenyalant les irregularitats".

"EMPRESES INSTRUMENTALS"

També ha declarat aquest dilluns el primer dels pèrits citats, un inspector de l'Agència Tributària que va realitzar durant la investigació informes de comptes bancaris dels aleshores investigats i ara encausats.

Ha explicat que en les seues perquisicions va observar que la xarxa d'organitzacions de Tauroni que rebien contractes de la Conselleria de Blasco comptava amb "empreses instrumentals" que presentaven una "molt pobra o inexistent estructura administrativa" i no tenien treballadors. A més, ha dit que va arribar a la conclusió que s'obrien comptes "únicament per a rebre subvencions".

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià