AVL celebra l'Any Sant Vicent Ferrer reforçant la seua figura "intel·lectual" sense oblidar el vessant "popular"

L'AVL presenta l'Any de Sant Vicent Ferrer
EUROPA PRESS
Publicado 23/1/2019 16:17:32CET

VALÈNCIA, 23 Ene. (EUROPA PRESS) -

L'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) commemorarà l'Any de Sant Vicent Ferrer amb un programa d'exposicions, conferències, l'edició de publicacions especialitzades i un congrés internacional, en una "celebració acadèmica i cívica" que "reforçarà" la seua figura
"intel·lectual" com a escriptor i personatge de rellevància històrica "sense oblidar" el seu vessant "popular", els seus miracles, al mateix temps que aprofundirà en la seua trajectòria europea com a un "valencià universal".

La institució ha triat Vicent Ferrer com a Escriptor de l'Any 2019, amb els lemes 'Sant Vicent Ferrer, un valencià universal' i 'Projecció europea d'un sant valencià'. Així ho han explicat hui el president de l'AVL, Ramon Ferrer; el president de la Comissió de l'Escriptor de l'Any, Honorat Ros; el professor de la Universitat de València (UV) i coordinador del programa, Francesc Gimeno, i l'acadèmic de l'AVL Albert Hauf.

El calendari de propostes entorn del sant abasta el cicle de conferències 'Dijous de Sant Vicent Ferrer'; l'exposició intinerant 'Sant Vicent, valencià universal'; el Congrés Internacional 'Vicent Ferrer. Projecció Europea d'un sant valencià'; actes institucionals en zones comarcals; visites guiades a enclavaments de València relacionats amb la seua figura i un documental, així com la publicació de biografies, reculls de sermons i altres obres d'aquesta temàtica.

Tot açò per a, en paraules de Ferrer, "propagar la seua figura" tant en el vessant "intel·lectual", que aprofundeix en el seu llegat com a escriptor i en el seu paper en determinats esdeveniments històrics, com en la "popular", que ha "predominat enfront de l'altra".

L'AVL pretén "tocar-ho tot", "fer força sobre la seua figura intel·lectual", però "sense oblidar allò popular", que és la seua imatge "més assumida", ha destacat.

CONFERÈNCIES I CONGRÉS

L'acadèmic Honorat Ros ha explicat que durant 2019 continuaran els 'Dijous de Sant Vicent Ferrer', que van arrancar el setembre passat i en el qual s'analitzen "diferents aspectes de la seua vida i obra", en un "context europeu i valencià".

Sobre aquesta proposta, Francesc Gimeno ha detallat que al llarg d'onze xarrades es "recuperaran espais on va viure", s'abordarà "la seua activitat principal, la pastoral" i "diversos aspectes de la predicació vicentina". També es mostrarà la seua "participació activa" en la política de l'època i, en concret, la seua posició durant el cisma d'occident, com a defensor del papa Benedicte XIII, i el seu paper en el problema successori després de la mort del rei Martí l'Humà, on va defendre els interessos del pontífex a favor de l'infant Ferran de Castella com a successor de la Corona d'Aragó.

Aquest cicle finalitzarà el pròxim 26 de setembre i, en concloure, tindrà lloc durant els dies 16 i 17 d'octubre el Congrés Internacional 'Vicent Ferrer. Projecció europea d'un sant valencià', que es desenvoluparà tant a València com a Morella (Castelló) i comptarà amb experts nacionals i internacionals.

Les jornades pretenen "recuperar la imatge d'un sant excepcional", del que "a voltes solament pensem en els seus miracles" i "no prestem tanta atenció com mereix a la seua dedicació a la predicació", que va abastar països com Itàlia, Suïssa i França, han subratllat els acadèmics.

EXPOSICIONS

D'altra banda, l'AVL organitzarà exposicions perquè el sant "estiga present a molts municipis". Algunes mostres seran "generals" i altres "més tècniques", que versaran sobre l'obra manuscrita de Vicent Ferrer.

En aquest sentit, la mostra 'Sant Vicent Ferrer, un valencià universal' portarà la seua figura al Monestir de San Miguel dels Reis, de l'1 de març a l'1 d'abril; a l'edifici Menador de Castelló, del 3 d'abril al 3 de maig; la seu de la Universitat d'Alacant, del 5 de maig a l'1 de juny, i la Nau de València, de l'1 d'octubre al 31 d'octubre. També hi haurà una mostra itinerant que començarà a San Miguel dels Reis i que estarà disponible per als municipis que ho sol·liciten.

A més, a partir del 17 d'octubre i en el marc del congrés, la Nau i la Catedral de València acolliran l'exposició bibliogràfica i documental 'Sant Vicent Ferrer, un predicador de la tardor medieval'.

DOCUMENTAL I PUBLICACIONS

D'altra banda, des d'una "imatge moderna", s'estrenarà un documental "on els més estudiosos de Sant Vicent Ferrer tindran la paraula", però que també arreplegarà la veu del moviment popular que va lluitar pel seu record.

Quant a les publicacions, l'editarà dos biografies, 'Sant Vicent Ferrer. Vida i llegenda d'un predicador', de Joan Francesc Mira, i la traducció de l'obra de l'erudit nord-americà Philip Daileader 'Saint Vicent'. De la mateixa manera, la institució llançarà tres publicacions de sermons, el 'Manuscrit 610 d'Avinyó', el 'Manuscrit de l'Arxiprestal de Morella' i 'Guaresma 1413' de Sanchis Sivera. Completaran aquesta selecció 15 publicacions de diferents temàtiques, com una antologia de miracles, obres teatrals o un còmic.

Contador
colaboracio