El Baix Segura es prepara davant noves pujades del Segura i es demana a la població extremar la precaució

Publicado 13/9/2019 19:05:07CET
Inundacions a Oriola, camps anegados
GVA 112

VALÈNCIA, 13 Sep. (EUROPA PRESS) -

Molts dels municipis de la comarca del Baix Segura estan preparant-se per a possibles noves pujades del Segura, tant per la possibilitat que torne a ploure com pels desembassaments del pantà de Santomera (Múrcia). A Benferri s'ha instat a tota la població a acudir a l'Auditori Municipal, mentre que a Almoradí, Benejússer, Bigastre, Callosa de Segura, Catral, Daia Nova, Daia Vella i Dolores s'ha obligat a desallotjar algunes zones.

Les pluges torrencials caigudes en la capital de la comarca, Oriola van obligar ahir al matí a clausurar els jutjats de la ciutat, després que es registraren problemes d'accés i diverses incidències com goteres, inundacions, corts de llum i de telèfon en les instal·lacions. Així mateix, el ministre d'Interior, Fernando Grande Marlaska, s'ha desplaçat a la zona.

En el cas de Benferri, l'Ajuntament ha instat tota la població a acudir a l'auditori municipal. En tota la població s'ha establit un operatiu de seguretat i des del consistori han demanat transmetre "tranquil·litat i calma".

A Almoradí, l'alcaldessa, María Gómez, ha demanat mitjançant un missatge en vídeo que els veïns es mantinguen en la part alta de les vivendes, i han demanat als veïns de la zona de l'horta que desallotgen les seues cases. S'ha establit un alberg provisional en un institut de la localitat, i s'ha activat un tanc d'emergència per a donar servici d'aigua als veïns que necessiten.

També a Benejússer, municipi en el qual tots els accessos estan tallats, s'ha resituat els veïns de la zona del Ladrillar, i s'ha recomanat als habitants que viuen en la zona de Verge del Pilar que desallotgen els baixos de les seues cases. A Bigastre, s'han desallotjat als veïns en les senderes del Molino, Lo Serrano, Cornera, Colín, Tía Fondistera i altres limítrofes.

Rafal també és un municipi en el qual s'han tallat tots els accessos, i s'ha habilitat el pati del col·legi infantil perquè els veïns puguen deixar els seus cotxes. Així mateix, s'ha demanat als veïns que no isquen de casa.

PAVELLONS, COL·LEGIS I POLIESPORTIUS HABILITATS COM A ALBERG

Davant la crescuda, tant l'Ajuntament de Callosa de Segura com el Redovà aconsellaven als veïns que romangueren en les parts altes de tots dos municipis, així com en el pavelló poliesportiu habilitat a Callosa, o que es protegiren en les plantes superiors si resideixen en la zona d'horta.

Per la seua banda, el consistori de la Granja de Rocamora ha informat que l'auditori de Coix està disponible per a acollir les persones i ha demanat als qui vullguen col·laborar i tinguen camions o 4x4 que s'acosten a aquest enclavament. A Coix també s'ha habilitat l'institut com a refugi i s'ha demanat als ciutadans que tinguen vehicles 4x4 o camions que presten ajuda.

Catral també ha demanat als seus veïns de la zona de les hortes que desallotgen les seues cases i es dirigisquen al col·legi públic Azorín, on s'ha habilitat un alberg.

A Daia Nova, l'Ajuntament emplaçava els veïns a desallotjar les vivendes situades entre el polígon i l'avinguda Almoradí. I a Daia Vella, que els que residisquen en zones rurals posen els seus cotxes fora de perill en l'aparcament, a més de facilitar-los el transport de tornada.

A Dolores, l'Ajuntament insta la ciutadania a abandonar les zones rurals i dirigir-se a l'alberg habilitat en el carrer Sant Antoni, en el centre cultural i biblioteca municipal, davant l'augment de cabal pel trencament d'un dic del Segura a l'altura d'Almoradí i el consegüent increment del risc d'inundacions. Recomana el desallotjament de les vivendes d'una desena de partides rurals.

Per la seua banda, els ajuntament de Rojals i Benijòfar demanaven als veïns que retiraren els vehicles aparcats en garatges i carrers de la marge esquerra del riu per a situar-los en els carrers més alts del casc urbà. A Formentera del Segura, també per la crescuda del Segura, està habilitat el centre sociocultural per a atendre a qualsevol veí afectat.

I a Guardamar del Segura, més propera a la costa, el temporal ha obligat a obrir aquest divendres la pantalla de retenció de sòlids flotants en el llit antic del riu Segura, amb la intenció de facilitar el desguàs de séquies i assarbs. Les platges de la localitat romanen tancades durant aquest divendres.

L'Ajuntament del Pilar de la Foradada ha demanat als ciutadans que vullguen col·laborar i tinguen una bomba buidadora d'aigua o grup electrogen que ho porten al Magatzem Municipal. A més, els veïns de poblacions properes a Los Montesinos tenen la seua disposició les instal·lacions de l'edifici consistorial per a utilitzar-les si han sigut evacuades a conseqüència de la crescuda del riu Segura.

colaboracio