El bàsquet espanyol firma la pau i es disputarà la Copa

Reunió de l'ACB i ABP en el CSD per a desbloquejar la vaga de jugadors
CSD
Publicado 13/2/2018 17:01:37CET

MADRID, 13 Feb. (EUROPA PRESS) -

L'Associació de Clubs de Bàsquet (ACB) i l'Associació de 'Baloncestistas' Professionals (ABP) han aconseguit aquest dimarts un acord per al nou conveni per al període 2018-22, que ha permès desconvocar la vaga dels jugadors i garanteix la disputa, a partir d'aquest dijous, "amb normalitat" de la Copa del Rei de Gran Canària.

Així ho van anunciar el president de l'ABP, Alfonso Reyes, la secretària general de l'ACB, Esther Queraltó, després de la reunió de més de tres hores en el Consell Superior d'Esports (CSD) sota la mediació del president d'aquest organisme, José Ramón Lete. Aquest acord serveix per a pacificar el bàsquet espanyol 'in extremis', ja que la vaga estava convocada des d'aquest dimecres.

El gran punt de desacord entre jugadors i clubs era l'anomenat Fons Social, la quantitat anual que l'ACB abona a l'ABP per al seu funcionament i manteniment. La xifra fins ara era un fix de 315.000 euros i la intenció de l'ACB era rebaixar-la a una quantitat sensiblement menor més un variable de l'un per cent dels drets televisius.

En virtut d'aquest nou acord, no hi haurà cap variable en funció de la televisió i es fixen tres quantitats diferents per als anys del conveni. Així, es manté la xifra de 315.000 euros durant el primer i el segon any (2018/19 i 2019/20), però la quantitat es rebaixa a 280.000 euros en el tercer (2020/21) i a 270.000 en el quart i últim any del nou conveni (2021/2022).

A canvi, el sindicat ABP, que actualment no cobra cap quantitat als seus afiliats, es compromet a introduir una quota als jugadors a partir del segon any del nou conveni i a mantindre-la des d'eixe moment d'ara endavant.

Aquest acord amb el Fons Social es va sumar als clubs i jugadors que ja havien aconseguit amb anterioritat: augmentar l'oferta qualificada mínima per a inscriure a un jugador en el tempteig (del 75/85% al 100%), impedir que un club que dega diners a un jugador li puga incorporar al tempteig, augmentar un 10% el salari mínim en tots els seus trams d'edat i incrementar de forma rellevant el Fons de Garantia Salarial en les franges màximes per jugador, club i lliga.

La vital importància de la reunió d'aquest dimarts va fer que s'incorporaren a la comissió negociadora de l'ACB Juan Carlos Sánchez (Reial Madrid) i Aniano Cabrera (Iberostar Tenerife), representant a dos clubs classificats per a la Copa del Rei que no van estar en la reunió de la setmana passada.

Aquests directius es van unir així a Albert Soler (FC Barcelona), José Puentes i Esteban Gallego (València Basket), Ángel Bordes (Unicaja), Félix Fernández (Baskonia), Juan Manuel Barrero (Gran Canària), José Javier Jiménez (Fuenlabrada), Jordi Martí (Joventut) i José Luis Mateo (Obradoiro).

Per la seua banda, Reyes, visiblement emocionat al final de la reunió, va liderar als jugadors en la mesa de negociació acompanyat pel secretari general de l'ABP, Rafael Jofresa.

colaboracio