Publicado 27/7/2020 18:28:48 +02:00CET

Bèlgica fa marxa enrere i endureix les mesures de contenció

La primera ministra de Bèlgica, Sophie Wilmès
Pool Dirk Waem/BELGA/dpa

BRUSSEL·LES, 27 Jul. (EUROPA PRESS) -

La primera ministra de Bèlgica, Sophie Wilmès, ha anunciat aquest dilluns que les xifres sobre la presència del coronavirus al país són "preocupants" i obliguen a imposar més restriccions, com reduir a cinc persones els cercles socials de cada llar i la prohibició d'anar a comprar acompanyat, amb l'objectiu de contenir la tendència a l'alça i "evitar un reconfinament generalitzat" aquestes properes setmanes.

"Ara actuem amb fermesa per evitar haver de tornar a un reconfinament generalitzat i no posar en risc la tornada a l'escola al setembre", ha assegurat Wilmès en una conferència de premsa a Brussel·les, al final d'un Consell Nacional de Seguretat extraordinari per analitzar la situació.

L'ús de mascareta és obligatori a més llocs i circumstàncies --per exemple, en esdeveniments i zones comercials o molt transitades--, però les autoritats eviten una imposició generalitzada perquè seria complicat fer-la complir i perquè hi ha situacions en les quals creu que no tindria sentit, ha dit Wilmès.

També ha insistit que el teletreball ha de ser l'opció prioritària de les empreses per evitar desplaçaments innecessaris i afavorir la distància social, i s'ha susperat les mesures que es van anunciar durant la desescalada, com l'oferta gratuïta de viatges amb tren per reactivar el turisme.

A més, es fa marxa enrere quant al pla comercial i la celebració d'esdeveniments: no es podrà anar acompanyat a comprar --amb excepcions per a menors de dotze anys i dependents-- i l'aforament dels esdeveniments es redueix a la mitat, amb un màxim de 100 persones si és en espais tancats i de 200 si la convocatòria és a l'aire lliure. En tots aquests casos serà obligatori dur mascareta.

Aquestes normes endureixen les mesures de contenció que es van imposar durant l'auge de la pandèmia, en un moment en el qual experts i autoritats admeten "preocupació" per la tendència a l'alça tant en el nombre de contagis (+ 71%) com del d'hospitalitzacions (+ 30%).

colaboracio