Actualizado 17/05/2022 11:45

Bèlgica rebutja extradir Valtònyc a Espanya després de repetir el juí

Archivo - Arxiu- El raper Valtonyc a Barcelona
EUROPA PRESS - Archivo

   BRUSSEL·LES, 17 maig (EUROPA PRESS) -

   El Tribunal d'Apel·lació de Gant (Bèlgica) ha rebutjat aquest dimarts que el raper mallorquí Josep Miquel Arenas, més conegut com Valtònyc, siga entregat a les autoritats espanyoles per un delicte d'injúries a la Corona, en una resolució que reprodueix la decisió del primer judici que el Tribunal de Cassació belga va obligar a repetir.

   Davant la decisió es pot presentar un recurs de cassació, però diferents fonts judicials consultades per Europa Press van considerar abans de conèixer la resolució que era "altament probable" que el cas es donara per resolt després del pronunciament del tribunal de Gant, si bé la Fiscalia belga ha apuntat després de la sentència que és prematur pronunciar-se.

   Valtònyc va fugir el 2018 a Bèlgica per evitar l'ingrés a presó a Espanya, on va ser condemnat a tres anys i mig per enaltiment del terrorisme, calúmnies i injúries greus a la Corona, després de la qual cosa les autoritats espanyoles van dictar una ordre europea de detenció i entrega.

   El procés judicial es perllonga des del 2019 quan l'extradició del mallorquí va ser rebutjada per un jutjat de primera instància belga, una decisió que el Tribunal de Gant va confirmar el desembre de l'any passat.

   No obstant això, el gener d'aquest any el Tribunal de Cassació va ordenar reexaminar la qüestió dels insults al monarca, un dels delictes pels quals les autoritats espanyoles reclamaven l'entrega del cantant mallorquí, condemnat a més a Espanya per amenaces i enaltiment del terrorisme.

   Valtònyc va ser detingut fa una dècada pel contingut de les lletres d'algunes de les seves cançons i condemnat el 2017 pels delictes d'enaltiment del terrorisme, calúmnies i injúries greus a la Corona i amenaces.

   En la sentència, l'Audiència Nacional va estimar que alguns dels temes compresos en els seus discos tenen un "indubtable contingut laudatori" de les organitzacions terroristes ETA i GRAPO, que justifiquen i inciten a la reiteració d'accions violentes.