Borrell condemna l'expulsió de la delegació del PPE de Veneçuela malgrat les gestions d'Espanya per facilitar l'entrada

Compareixena de Josep Borrell en el Congrés per a explicar la posició espanyola
Ricardo Rubio - Europa Press
Publicado: lunes, 18 febrero 2019 10:54

BRUSSELLES, 18 Feb. (EUROPA PRESS) -

El ministre espanyol d'Afers exteriors, Unió Europea i Cooperació, Josep Borrell, ha condemnat aquest dilluns l'expulsió de Veneuela d'un grup de parlamentaris del Partit Popular Europeu (PPE) --principalment eurodiputats espanyols--, que van intentar entrar en el país després de ser convidats per l'Assemblea Nacional, malgrat les gestions d'Espanya per a "facilitar" la seua entrada.

En declaracions a la premsa a Brusselles, on acudeix una reunió de ministres d'Exteriors de la UE que inclou la crisi veneolana en la seua agenda, Borrell ha explicat que ha estat en contacte amb l'ambaixador d'Espanya a Caracas, Jesús Silva, qui ha fet "totes les gestions possibles" amb el Ministeri d'Afers exteriors veneol per a "demanar i facilitar" l'entrada del grup del PPE, que estava encapalat pel portaveu del PP en l'Eurocambra i vicepresident primer del PPE en el PE, Esteban González Pons.

"Desgraciadament, aquestes gestions no van donar resultat i l'última notícia és que no van poder entrar", ha afegit, abans de recalcar que Espanya ha fet "tot el possible" perqu pogueren entrar en el país.

"Naturalment nosaltres haguérem desitjat que entraren i condemnem l'actitud del Govern de Veneuela, del senyor Maduro, Govern que com vostés saben est posat en qüestió, de no deixar-los entrar", ha resumit Borrell.

La delegació del PPE est formada, a més de per González Pons, per l'holandesa Esther de Lange i el portugués Paulo Rangel, vicepresidents del Grup PPE; José Ignacio Salafranca, vicecoordinador de la comissió d'afers exteriors i membre de l'Assemblea Europarlamentria Llatinoamericana; Gabriel Mato, vicepresident de la delegació Amrica Central; i Juan Salafranca, secretari general adjunt del Grup Parlamentari del PPE.

En les seues declaracions a la premsa, Borrell també ha aprofitat per a expressar la seua preocupació per les informacions "per confirmar" que els Estats Units hauria desplegat als seus militars en la frontera entre Colmbia i Veneuela, perqu, ha dit, cal evitar "per tots els mitjans" una escalada militar.

En aquest context, el cap de la diplomcia espanyola ha apuntat que la Unió Europea és una fora de "moderació" i per tant no pot recolzar una solució que passe per una intervenció militar estrangera, ja que "el remei pot ser pitjor que la malaltia".

Espanya tampoc pot sumar-se a la petició llanada el diumenge pels Estats Units perqu la Unió Europea reconega al president de l'Assemblea Nacional i líder opositor, Juan Guaidó, com a president "electe".

Així ha reiterat que tant Espanya com a la Unió Europea reconeixen a Guaidó com a "president en exercici, interí", la funció del qual és convocar eleccions presidencials. Borrell ha demanat, per a, no forar les coses i "actuar d'acord amb la norma".

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià