El Botànic arriba a un acord per a crear l'agència d'energia i manté les seues diferències en l'impost de successions

Archivo - El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig; la vicepresidenta i portaveu del Govern valenci i membre de Compromís, Aitana Mas, que saluda a la síndica del PSPV-PSOE en Les Corts, Ana Barceló, a la seua arribada al debat
Rober Solsona - Europa Press - Archivo
Publicado: jueves, 1 diciembre 2022 11:44

   PSPV assegura que ja ha complit "tots els seus compromisos", Compromís veu recuperat el "esperit" del pacte i UP lamenta que "arriba tard"

   VALNCIA, 1 Dic. (EUROPA PRESS) -

   PSPV, Compromís i Unides Podem han arribat finalment a un acord sobre la creació de l'agncia valenciana d'energia, després de les discrepncies dels socialistes durant les últimes setmanes respecte a les funcions, les competncies i la seguretat jurídica d'aquest rgan.

   A sí, els grups del govern del Botnic mantenen les seues diferncies respecte a la resta d'esmenes sobre energies renovables -Compromís i UP volen donar més autonomies als ajuntaments i ampliar la protecció del territori- i la bonificació de l'impost de successions per a empreses familiars que demana el PSPV, totes elles presentades la llei d'acompanyament als pressupostos autonmics de 2023.

   Aquest dijous, just abans de la comissió de Pressupostos en Les Corts on es debaten les esmenes parcials a la llei d'acompanyament, els tres grups han registrat una esmena conjunta sobre la creació de l'agncia d'energia, una proposta que deixa clares les seues funcions i la seua composició per que no fa referncia a la resta de propostes sobre energies renovables.

   "És un bon acord", ha defs la síndica socialista, Ana Barceló, qui ha agrat la "voluntat política" dels seus socis i subratllat que, amb aquesta esmena, "el PSPV ha complit tots els seus compromisos que va firmar en el seu moment", el passat mes de maig, en matria de renovables. "Donem estabilitat a aquest govern; som un grup seriós, el dileg sempre acosta posicions", ha declarat en els passadissos del parlament.

   Ara bé, Barceló ha reiterat que es mantenen les seues esmenes en solitari per a bonificar al 99% l'impost de successions en la transmissió de totes les empreses familiars i no només de les quals facturen menys de deu milions com actualment. "Esperem que la resta de grups se sumen", ha insistit.

   De Compromís, la seua portaveu, Papi Robles, ha coincidit a celebrar l'acord sobre l'agncia d'energia, la qual cosa al seu juí suposa "recuperar l'esperit del Botnic", per ha tornat a mostrar la seua oposició a ampliar la bonificació de successions: "No pensem en absolut que siga el moment de perdonar impostos a la gent que més diners té, sinó de dir a la ciutadania que el seu govern mira per ells".

   Pilar Lima, síndica d'UP, ha augurat que l'agncia ser el primer pas per a aconseguir la sobirania energtica, per ha reconegut que l'acord "arriba tard". Ha carregat a més contra la "decisió unilateral del PSPV" de bonificar successions i ha repetit que no volen "donar més avantatges al clan Roig".

   Com a portaveu adjunta d'aquest grup, Estefania Blanes ha remarcat que encara tenen temps per a consensuar les altres propostes en matria d'energies renovables fins al ple de les Corts on es debatr finalment la llei d'acompanyament.

EL PP CREU QUE SER UN ALTRE "XIRINGUITO"

   Entre l'oposició, el diputat del PP José Antonio Rovira ha tornat a criticar que la llei d'acompanyament inclou la creació de "xiringuitos" com l'agncia d'energia i ha acusat el president', Ximo Puig, de voler "eliminar el control de les subvencions". També ha garantit que donaran suport a la proposta per a bonificar successions, encara que considera que la proposta del seu grup és "molt més elevada".

   Yaneth Giraldo (Ciutadans) ha lamentat que el Botnic no vullga acordar gens amb ells i "solament estiga enredat en les seues guerres internes", si bé ha mostrat la seua disposició a negociar la baixada de successions "si el PSPV realment vol".

   En concret, l'esmena consensuada sobre l'agncia d'energia estableix que ser una entitat pública adscrita a la Generalitat i centrada a aconseguir la sobirania energtica. La seua presidncia l'ostentar el titular de la conselleria competent en energia o la persona que aquest designe, mentre la direcció general ser a proposta de Presidncia, i podr comptar amb funcionaris o contractar personal propi.

   Entre les seues funcions, podr gestionar sistemes de producció, emmagatzematge o recarrega de vehicles elctrics, recolzar a altres administracions, comercialitzar energia en rgim de lliure competncia, fomentar la participació ciutadana, proposar accions en empreses, línies d'investigació o auditories energtiques, dissenyar mecanismes per a acabar amb la pobresa energtica, realitzar campanyes de conscienciació o participar en projectes competitius.

PODR REDACTAR I TRAMITAR PROJECTES DE RENOVABLES

   Segons la proposta consensuada, aquesta nova agncia podr redactar i iniciar la tramitació de projectes d'energies renovables una vegada haja rebut la voluntat de l'administració competent de posar a disposició els terrenys. Els convenis de collaboració tindran una vigncia mxima de 30 anys.

   A més, els ajuntaments podran cedir directament béns i drets de domini públic o patrimonials per a installacions de renovables, mentre l'agncia podr impulsar la participació de la Generalitat en el capital social d'empreses energtiques i promoure la constitució de societats mercantils o qualsevol altra figura jurídica per a aconseguir els seus objectius.

   Un altre dels objectius consensuats és que l'agncia collaborar amb les consellerias competents i amb els ajuntaments en un pla de "micromesures" d'eficincia energtica que haur de ser aprovat pel Consell.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià