El Botànic no aconsegueix el suport necessari per a la reforma de la llei electoral que rebaixava la barrera al 3%

Urna i paperetes en una imatge d'arxiu
Europa Press - Arxiu - Archivo
Publicado 17/1/2019 14:36:17CET

VALÈNCIA, 17 Ene. (EUROPA PRESS) -

La nova Llei Electoral Valenciana presentada pels grups del Botànic (PSPV, Compromís i Podem) que contemplava, entre altres novetats, la rebaixa de la barrera electoral del 5 al 3 per cent, no ha aconseguit finalment el suport necessari --de dos terços de la cambra-- per a ser aprovada, en haver votat PP i Ciutadans (Cs) en contra de la proposta.

Els populars, com s'esperava, han rebutjat el text criticant la falta de diàleg amb el seu grup i qüestionant que l'objectiu final era "baixar la barrera electoral per a quedar bé amb Esquerra Unida" quan la llei electoral ha estat "funcionant raonablement bé" i ha permés, per exemple, l'entrada de partits com Cs o Podem.

Cs, per la seua banda, ha votat a favor de gran part de l'articulat de la llei però ha rebutjat la llei en el seu conjunt, incidint novament en què per a la formació és fonamental la circumscripció única, que no s'inclou (precisa d'una reforma estatutària). "Estem d'acord en l'esperit, però no en la pressa que tenen. Quins peatges han de pagar, a qui li deuen alguna cosa per a córrer tant", ha qüestionat.

Per la seua banda, el PSPV ha advertit que es perd així "una oportunitat històrica" per a escometre la reforma i que "les veus de la democràcia d'aquesta comunitat no foren mai més silenciades"; Compromís ha recordat que la Comunitat ostenta el "trist rècord" de tindre el llistó més alt d'Espanya i Podem ha indicat que una reforma de l'Estatut no arribaria a temps i Cs ha trobat en la circumscripció única l'excusa "per a poder negar-se a un canvi amb el qual estaven d'acord i que es veu les enquestes els han fet desistir".

colaboracio