Publicado 02/12/2021 15:45CET

Brussel·les dona un ultimàtum a Espanya perquè complisca les regles de l'espai ferroviari europeu únic

Archivo - Arxiu - Trens
Alejandro Martínez Vélez - Europa Press - Archivo

   BRUSSEL·LES, 2 des. (EUROPA PRESS) -

   La Comissió Europea ha enviat aquest dijous un ultimàtum a Espanya perquè trasllade correctament a la seua legislació nacional la directiva per la qual s'estableix un espai ferroviari europeu únic, una norma aplicable en tota la UE des de 2015.

   L'avís té la forma d'un dictamen motivat, segona fase en un expedient sancionador, i dona un termini de dos mesos a les autoritats nacionals perquè responguen i prenguen mesures correctores.

   L'objectiu d'aquesta regulació és crear un marc més competitiu en el sector europeu en cobrir amb les mateixes regles financeres i de control a tota la indústria, així com les competències dels organismes de control, el marc d'inversions i l'accés a infraestructures.

   La nova legislació europea va ser aprovada pels Estats membre a la fi de 2012 i van tindre fins a juny de 2015 per a traslladar-la a les seues lleis nacionals, encara que Espanya segueix sense complir aquesta obligació.

   El cas es remunta a maig de 2020, quan l'Executiu comunitari va donar el primer pas per a iniciar el procediment d'infracció en remetre a les autoritats nacionals una carta d'emplaçament demanant explicacions.

   Si tampoc la segona fase iniciada aquest dijous dona resultats, Brussel·les podrà elevar el cas davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea. Al costat d'Espanya han sigut advertits de la mateixa manera Àustria, Grècia i Luxemburg.

colaboracio