Publicado 25/11/2020 17:56CET

Brussel·les espera que els primers europeus es vacunen a "finals de desembre" si hi ha permís de l'EMA

HANDOUT - 25 November 2020, Belgium, Brussels: European Commission President Ursula Von Der Leyen speaks during a plenary session debat at the European Parliament on the preparation for the next EU council and last Brexit developments. Photo: Etienne Ans
Etienne Ansotte/European Commiss / DPA

BRUSSEL·LES, 25 Nov. (EUROPA PRESS) -

La Comissió Europea espera que a "finals de desembre" puga arrancar la campanya de vacunació contra el coronavirus en la Unió Europea encara que ha admès que aquest calendari dependrà que algun dels laboratoris amb els quals Brussel·les ha tancat acords de precompra obtinga un permís provisional de l'Autoritat Europea del Medicament (EMA), que de moment no ha rebut cap petició.

Així ho han expressat tant la cap de l'Executiu comunitari, Ursula von der Leyen, com la comissària de Salut, Stella Kyriakides, en diferents compareixences aquest dimecres a Brussel·les, sense aclarir més detalls sobre el calendari ni dels països que estarien preparats ja per a eixes dates.

A preguntes de la premsa, la comissària ha confirmat les previsions expressades hores abans per Von der Leyen si bé ha volgut recalcar que la Unió Europea està a l'espera de veure "quan presenten els seus informes davant l'EMA" alguna de les companyies farmacèutiques que estan desenvolupant una candidata a vacuna.

En aquest sentit, Kyriakides ha apuntat que una vegada que l'EMA tinga a la seua disposició els informes i informació rellevant de les candidates, l'autoritat europea "avançarà tan ràpid com siga possible" per a avaluar el producte i decidir sobre la seua autorització, encara que "en cap cas es farà a costa de la seguretat".

La comissària també ha volgut deixar clar que, mentre s'aprova una vacuna efectiva i s'aconsegueix immunitzar una "quantitat crucial" de la població amb ella, l'estratègia segueix sent la de les mesures restrictives, plans de contenció, realització de proves i rastreig dels contactes.

Per açò ha demanat que, encara sent conscient que cada Estat membre té una realitat diferent pel que fa a l'evolució de la pandèmia, és necessari assegurar que tots ells seguiran criteris científics i un enfocament gradual a l'hora de relaxar les mesures per a evitar rebrots.

Precisament la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, va avisar aquest mateix dimecres des del Parlament europeu del risc que després de les vacances nadalenques es produïsca un nou repunt que porte a una tercera onada de contagis si els governs van "massa ràpid" en l'alçament de les mesures.

colaboracio