Brussel·les imposa a Google una multa rècord de 4.340 milions per abús de posició dominant amb Android

Comisión Europea
Europa Press - Archivo
Publicado 18/7/2018 13:12:24CET

BRUSSEL·LES, 18 Jul. (EUROPA PRESS) -

La Comissió Europea ha multat aquest dimecres Google amb 4.340 milions d'euros, la sanció més alta de la història de la UE, per haver imposat restriccions a fabricants de mòbils i tauletes que utilitzen Android com a sistema operatiu amb l'objectiu de garantir la seua posició dominant en el mercat de cerques en Internet.

Aquesta multa és superior a la sanció de 2.420 milions que
Brussel·les va imposar el 2017 també al gegant informàtic per afavorir de forma sistemàtica Google Shopping, el seu servici de comparació de preus, que fins a aquest dimecres era la més alta per un cas d'abús de posició dominant.

Google disposa ara d'un termini de 90 dies per a modificar el comportament que ha conduït a la multa. En cas contrari, s'enfronta a una nova sanció que podria aplegar al 5% de l'ingrés mitjà diari global d'Alphabet, la societat matriu.

En particular, Brussel·les ha multat la multinacional per exigir a fabricants de dispositius mòbils la preinstal·lació de Google Search i del navegador Chrome com a condició per a obtindre la llicència de la seua botiga digital Play Store. També denuncia que Google ha pagat grans fabricants i operadors de xarxes mòbils perquè Google Search siga l'única aplicació preinstalada.

La tercera pràctica que ha portat l'Executiu comunitari a imposar la sanció històrica és el fet que Google prohibisca a fabricants la venda de dispositius mòbils intel·ligents amb sistemes operatius basats en el codi font d'Android.

"Google ha usat Android com a vehicle per a cimentar el domini del seu motor de cerques. Aquestes pràctiques han negat als seus rivals l'oportunitat d'innovar i competir. Han negat als consumidors europeus els beneficis d'una competició efectiva en la important esfera mòbil. Açò és il·legal sota les normes europees de competència", ha explicat la comissària de Competència, Margrethe Vestager.

colaboracio