Brussel·les no descarta denunciar EUA davant l'OMC per a defendre l'oliva negra espanyola

Oliva negra de taula
EUROPA PRESS/ARCHIVO
Publicado 18/1/2019 12:47:07CET

SEVILLA, 18 Ene. (EUROPA PRESS) -

La Comissió Europea "està estudiant totes les mesures disponibles per a fer front" a les mesures antidumping aplicades pels Estats Units (EUA) a les importacions d'olives negres espanyoles i no descarta "una possible acció davant l'Organització Mundial del Comerç (OMC)".

Així ho ha assegurat l'Executiu comunitari en la seua resposta a una pregunta presentada recentment pels eurodiputats del PP Ramón Luis Valcárcel, Esther Herranz, Teresa Jiménez-Becerril i Gabriel Mato.

A l'agost de l'any passat, EUA va començar a aplicar de manera definitiva els drets antidumping i compensatoris que venia aplicant sobre les importacions d'olives negres espanyoles, després que la Comissió de Comerç Internacional dels Estats Units considerara, al juliol de 2018, que les importacions d'aquesta varietat d'olives havien causat un perjuí important a la indústria nacional nord-americana.

En la seua resposta als eurodiputats populars, la Comissió Europea assegura que "lamenta profundament aquestes mesures, especialment les mesures antisubvencions i la qüestionable argumentació dels Estats Units per a la imposició de mesures compensatòries respecte als règims d'ajuda de la UE mitjançant pagaments en el sector agrícola, que, en opinió de la Comissió, no distorsionen el comerç ni es refereixen a productes específics, de conformitat amb les normes de l'OMC".

La Comissió Europea també assegura en el seu escrit que és conscient de l'impacte que les mesures nord-americanes provoquen en el sector de l'oliva i en particular en l'ocupació, per la qual cosa ha recordat que hi ha possibilitats d'ajuda al sector en el marc dels programes de desenvolupament rural.

També ha recordat que en 2019 es destinaran 191 milions d'euros als programes de promoció seleccionats per al cofinançament de la UE, inclosa una partida de 2,5 milions d'euros reservada a programes de promoció de les olives de taula en tercers països, amb la finalitat d'ajudar el sector a diversificar les seues exportacions.

Contador
colaboracio