Publicado 03/03/2021 12:23CET

Brussel·les opta per mantindre suspeses les regles sobre dèficit i deute el 2022

BRUSSEL·LES, 3 Mar. (EUROPA PRESS) -

La Comissió Europea augura que les regles fiscals comunitàries, que estableixen límits al dèficit i el deute públics dels països, seguiran suspeses també el 2022 perquè els governs puguen seguir adoptant mesures d'estímul que impulsen les seues economies i compensen l'impacte de la pandèmia.

La decisió encara no és ferma i es prendrà segurament al juny, quan existisquen més certeses sobre l'evolució prevista de l'economia, però tot apunta al fet que la Unió Europea es prepara per a mantindre activada la "clàusula general d'escapada" del Pacte d'Estabilitat i Creixement, activada al març de 2020 per a congelar les sendes de consolidació fiscal en els Estats membres.

Així ho preveu el document d'"orientacions" pressupostària que ha presentat aquest dimecres l'Executiu comunitari per a obrir el debat sobre aquest tema. Brussel·les considera, en concret, que el criteri clau per a activar de nou aquesta clàusula és que l'economia del bloc recupere el seu nivell previ a la pandèmia.

Açò suposa, bàsicament, que l'economia remunte fins a aconseguir el PIB que tenia a la fi del 2019, una cosa que no està previst almenys fins que acabe el 2022. "En conseqüència, les actuals indicacions preliminars apuntarien a seguir aplicant la clàusula d'escapada general el 2022 i a desactivar a partir del 2023", subratlla el text.

colaboracio