Publicado 22/09/2021 18:34CET

Brussel·les prepara ja una resposta comuna a l'escalada del preu de la llum en tota Europa

La vicepresidenta tercera del Govern i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera
Ricardo Rubio - Europa Press

   MADRID, 22 set. (EUROPA PRESS) -

   La Comissió Europa ja està treballant en un paquet de propostes amb opcions flexibles perquè els Estats membres puguen donar una resposta comuna a la preocupant escalada del preu de l'electricitat en tot el continent.

   Així ho ha avançat la vicepresidenta tercera del Govern i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, en declaracions a la premsa des d'Eslovènia, on es reuneix el Consell Informal de Ministres de Transport i Energia de la Unió Europea.

   "La comissària ha conclòs el debat compartint que estan treballant en la preparació de les propostes de les opcions flexibles per a poder abordar aquesta situació a nivell europeu, i que en les pròximes setmanes donaran a conéixer les seues propostes per a tots", ha assenyalat Ribera.

   La ministra ha traslladat la disposició de la major part dels ministres d'Energia dels països europeus de donar suport a la proposta del Govern d'Espanya de donar una resposta comuna al problema que ha desencadenat el preu de la llum.

   "El debat d'aquest matí ha sigut molt productiu i la major part dels ministres d'Energia han manifestat la seua preocupació per l'evolució dels preus de l'energia en el conjunt de la Unió Europea i han defensat la idea d'una resposta en la qual la Comissió té molt que oferir", ha afegit.

   Els valors tan alts que es venen registrant en el preu de l'electricitat en els últims mesos es deuen a la cotització internacional del gas --utilitzat a les centrals tèrmiques--, que, després de registrar un fort desajustament entre l'oferta i la demanda, s'ha disparat en plena recuperació econòmica, així com a l'impacte del cost d'emetre CO2.

   De moment, el Govern espanyol ja ha aprovat un pla de xoc que redueix l'IVA al 10%, suspèn l'impost del 7% a la generació elèctrica, rebaixa l'impost de l'electricitat al 0,5% o minora fins el 2.600 milions d'euros a les elèctriques procedents dels denominats 'beneficis caiguts del cel', però segueix confiant en una resposta comuna europea.

Contador
colaboracio