Cabanyal.- González-Sinde proposa convocar un panell d'experts i sol·licitar un informe al Parlament Europeu

Actualizado: martes, 27 abril 2010 14:44

Proposa una reunió al Consell per a aconseguir una via d'entesa, convocar un panell d'experts i demanar un informe al PE


MADRID/VALÈNCIA, 27 Abr. (EUROPA PRESS) -

La ministra de Cultura, Ángeles González-Sinde, ha assegurat hui que destinarà "tots els mitjans i tots els recursos" per a "salvar" el barri valencià del Cabanyal, perquè es poden fer "moltes coses abans" que reduir-lo "a una zona zero", i ha subratllat que esta defensa figura "en el primer pla" de l'atenció del seu departament.

Ángeles González-Sinde ha proposat hui, entre les diferents "línies de treball i actuació" que preveu el Govern, convocar un panell d'experts en patrimoni perquè dictaminen sobre els valors patrimonials del barri i la possibilitat de sol·licitar al Parlament Europeu (PE) un informe sobre la incidència del Pla Especial de Protecció i Reforma Interior (PEPRI), al Cabanyal.

En este sentit s'ha manifestat la titular de Cultura, durant la seua compareixença a la Comissió de Cultura, al Congrés dels Diputats, a petició d'ERC per a informar sobre les actuacions que pensa fer el Govern en relació amb este barri de pescadors de València, en què ha manifestat que el Govern té "diferents propostes de línies de treball i actuació".

Alhora, la ministra ha oferit tota la seua "col·laboració" a l'Ajuntament i Generalitat Valenciana, i ha destacat que es reuniria "amb molt gust" amb l'alcaldessa, Rita Barberá i representants de la Generalitat per "trobar una via constructiva de col·laboració".

En la mateixa línia, ha recordat que existix un conveni de rehabilitació, amb transmisió de fons a la Generalitat, pel que ha confiat que "es pose en marxa, i que tant l'Ajuntament com la Generalitat reconsideren les seues posicions i reconsideren este meravellós barri que tenen".

"IMPORTANTS PLUSVÀLUES"

A més, la ministra, --que ha llançat un missatge de "seguretat, serenitat i confiança" perquè no es realitze cap "abús" al barri, i perquè la cultura no s'utilitze com a "mètode de confrontació"--, ha indicat que l'actuació urbanística "proposta i començada a executar" es va dissenyar amb "un sol objectiu" i és que "alguns obtinguen importants plusvàlues".

Per la seua banda, el diputat d'ERC, Joan Tardà, s'ha mostrat "d'acord" amb les paraules de la ministra excepte en les que es referixen que no vol polèmiques. En esta línia, ha destacat que l'actuació policial davant dels ciutadans que s'oposaven als últims enderrocs ha estat una "vergonya", i ha criticat que s'actuara de "forma tan salvatge, davant d'uns ciutadans indefensos que es limitaven a protestar davant del que consideraven un atemptat a la seva memòria més que a les seues propietats".

En resposta al diputat, la ministra de Cultura ha indicat que li "consta" que s'ha obert una investigació, per part del Ministeri d'Interior, per les càrregues policials i "esperarem els resultats", ha afirmat.

Per la seua banda, el diputat del PP José María Lasalle ha indicat que el Ministeri "no està, evidentment, per a entrar en un escenari de debat" sobre el Pla que ha estat "ratificat per 12 sentències favorables".

Per a Lasalle, hauria estat "molt interessant" que Cultura hagués actuat "amb tanta diligència" en el cas Odyssey, que a dia de hui "ocasiona 620.000 euros en pagaments d'assistència jurídica", i que un cas com el Cabanyal necessita "més de cinc minuts" de compareixença.

INFORMES "INCONTESTABLES"

D'altra banda, la ministra ha destacat que existixen uns informes que queden "incontestables i contundents" que avalen les decisions del seu departament.

Així, ha destacat que el de la Real Acadèmia de la Història indica que el PEPRI "altera greument" la zona declarada Bé d'Interés Cultural, sense que "es justifique de cap manera la seua espoliació".

L'informe signat pel Consell Superior de Col·legis d'Arquitectes d'Espanya indica l'"obvi" de la incompatibilitat de dos accions simultànies; la protecció del Cabanyal i la prolongació de l'avinguda Blasco Ibáñez.

L'últim, de la Reial Acadèmia de Belles Arts de San Fernando, advertix que el PEPRI suposa una actuació que "posa en perill de destrucció els valors històrics, arquitectònics i urbanístics del nucli original d'este eixamplament".

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià