Publicado 21/09/2021 15:21CET

Calviño demana a CCAA abordar la reforma de finançament amb actitud "constructiva" i no des de l'enfrontament

La vicepresidenta primera i ministra d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, intervé en una roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Ministres, a 21 de setembre de 2021, a Madrid, (Espanya).
EUROPA PRESS/M.FERNÁNDEZ. POOL - Europa Press

   MADRID, 21 set. (EUROPA PRESS) -

   La vicepresidenta primera i ministra d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, ha apel·lat a les comunitats autònomes a abordar la negociació sobre la reforma del model de finançament autonòmic des d'una "actitud constructiva" i no des de l'enfrontament.

   Així s'ha pronunciat Calviño en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres després de la reunió que han mantingut aquest dimarts el president de la Comunitat Valenciana, Ximo Puig, i el cap de l'Executiu andalús, Juanma Moreno, per a perfilar un front comú en la reclamació del nou model de finançament autonòmic.

   Tots dos dirigents han coincidit a demanar a l'Executiu central un fons compensatori per a les comunitats infrafinanciadas mentre es reforma el model de finançament autonòmic. Sobre aquest assumpte, Calviño ha evitat opinar encara que ha assegurat que en totes les CCAA que ha visitat "hi ha una sensació d'infrafinançament".

   "Això vol dir que el punt de partida no pareix que siga molt favorable al fet que s'aconseguisca el necessari acord que va a haver de tindre un caràcter transversal i per açò dic que és molt important que aquest tipus de negociacions s'aborden amb una actitud constructiva per a entendre quines són les legítimes visions de les diferents CCAA i de l'Estat", ha afegit Calviño.

MONTERO HO PRESENTARÀ AL NOVEMBRE

   A més, Calviño ha confirmat que la ministra d'Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero, té intenció de presentar al mes de novembre una proposta de la reforma del model de finançament autonòmic "que pot servir de punt de partida per a eixe treball d'escolta i d'empatia per part de totes les CCAA".

   En aquest context, ha recordat que aquesta proposta de la reforma del model de finançament autonòmic s'haurà de plasmar posteriorment en una llei orgànica que, segons ha assenyalat, exigirà l'acord dels dos grans partits polítics: "Farà falta una aproximació àmplia per part de tots els territoris i dels partits polítics".

   Precisament, Montero compareixerà aquest dimecres en el Congrés per a informar sobre aquesta reforma del model de finançament després de les discrepàncies que han exhibit en declaracions als mitjans de comunicació des de la Comunitat Valenciana la ministra d'Economia, Nadia Calviño, i la titular de Treball, Yolanda Díaz, sobre la reforma del model.

colaboracio