Camps i Barberà destaquen el paper del Bioparc com a "espai de conscienciació" en favor de la naturalesa

Actualizado 27/2/2008 19:40:34 CET

El nou zoo, inaugurat hui, aspira amb 80.000 metres de superfície i 4.000 animals de 250 espècies a ser "el millor d'Europa"

VALÈNCIA, 27 de febrer (EUROPA PRESS)

El president de la Generalitat, Francesc Camps, i l'alcaldessa de València, Rita Barberà, han inaugurat hui el nou zoològic d'esta ciutat, el Bioparc, un lloc situat al parc de Capçalera que pretén ser un "espai de conscienciació" per a tots els valencians en favor de la naturalesa i la biodiversitat, han destacat. Camps ha considerat que amb l'obertura d'este complex s'ha fet "un pas avant" en la "defensa de la naturalesa, els paisatges, el territori i els animals", i Barberà ha ressaltat la "missió científica" per a la "conservació de la natura" i la funció "docent" que com "una gran aula" tindrà este recinte.

En esta línia, el cap del Consell ha mostrat el "compromís" de l'Executiu valencià per a "convertir" en "codi de bones pràctiques i bons costums" els desitjos i les peticions que els xiquets que han participat en la inauguració han pronunciat per a demandar a les autoritats i als ciutadans en general respecte cap al medi ambient. Ha indicat que a través d'este document es podrà "protegir la natura i defensar-la de tots els atacs a qualsevol lloc del planeta".

El Bioparc, que rebrà el nom del professor Ignacio Docavo, impulsor i gestor de l'antic zoo de la capital valenciana, compta en l'actualitat amb una superfície de 80.000 metres quadrats on s'han recreat ambients de l'Àfrica com el bosc equatorial, la sabana seca i humida, i l'illa de Madagascar. A este este espai, al costat del qual s'obrirà el futur parc d'atraccions de València, se sumaran 20.000 metres quadrats en una futura ampliació per a crear hàbitats dels continents asiàtic i americà.

Este recinte, construït i gestionat per l'empresa Rain Forest, ha suposat una inversió de 60 milions d'euros i pretén reunir 4.000 animals de 250 espècies diferents. Els animals han anat arribant progressivament, per a aconseguir aclimatar-se, al llarg dels últims mesos des de diferents països. El Bioparc s'ha concebut com un zoo-immersió per a aconseguir que el visitant se submergisca en l'hàbitat de cada animal. Amb este fi s'han reduït les barreres entre el públic i cada espècie, de manera que s'han minimitzat on calen i no s'han instal·lat on no són necessàries.

OCI I TURISME

Francesc Camps ha destacat que el vell llit del Túria, on es troben el parc de Capçalera i el Bioparc, s'ha convertit en un espai "sense parió" on s'han de contemplar també, cadascun dels seus extrems, l'Oceanogràfic, cap al mar, i el parc del Túria "aigua amunt". Ha assenyalat que el de hui és un "gran dia" per als que estimem els animals i la natura i ha agraït el treball i la il·lusió dels que han treballat en la creació del nou zoo, "un espai únic a la Comunitat, Espanya i Europa", ha dit. Ha valorat el "tarannà polític" de Barberà per a aconseguir amb la seua gestió un projecte que "fa molts anys volia tirar endavant".

La primera edil, que ha destacat l'"esforç" fet per a comptar des de hui amb el "millor Bioparc d'Europa" i ha apuntat que des de hui "Àfrica està a les entranyes" de València, ha subratllat també el paper que com a "espai d'oci" i "atractiu turístic" tindrà este recinte, a més de la seua funció en el camp de la investigació i la ciència amb iniciatives com les dirigides a la conversació del linx ibèric i l'hipopòtam pigmeu, ha precisat.

Ha explicat que unes cent persones treballaran "per a garantir el manteniment d'esta joia" i ha comentat que compta amb instal·lacions "confortables" per als animals i "ecològiques", amb avançats sistemes de depuradores. A més, posseïx un pàrquing gratuït amb capacitat per a 800 vehicles que s'ha ambientat amb sons de la natura.

En la porta principal del Bioparc s'han concentrat membres de Defensanimal per a exigir la desaparició de les "presons d'animals no humans", defensar la llibertat de les espècies naturals i rebutjar l'"especisme". A més, s'han manifestat funcionaris dels jutjats de violència sobre la dona "en vaga" i s'han distribuït papers amb les queixes d'extreballadors de l'antic zoo. Juntament amb Camps i Barberà han assistit a la inauguració membres del Consell i de la corporació local, el president de la Diputació, Alfonso Rus, el delegat del Govern, Antoni Bernabé, i les falleres majors amb les seues corts d'honor, entre d'altres.

colaboracio