29 de març de 2020
 
Publicado 15/11/2013 19:19:45CET

El Cant d'Estil serà especialitat en els conservatoris professionals valencians

El Cant d'Estil se incorporará a los conservatorios
CONSELLERIA EDUCACIÓN

VALÈNCIA, 15 Nov. (EUROPA PRESS) -

La Comissió General d'Educació, reunida este divendres a Madrid, ha aprovat per unanimitat que el tradicional Cant d'Estil Valencià siga una especialitat en els Conservatoris Professionals de música la Comunitat Valenciana, segons ha anunciat la consellera d'Educació, María José Català.

A partir d'ara, se'n va a tramitar el decret que inclou esta especialitat en els ensenyaments professionals de música i, quan s'aprove, es podrà impartir per primera vegada en la història com a especialitat en els conservatoris valencians.

"Estem molt satisfets perquè esta era reivindicació històrica dels col·lectius de Cant d'Estil Valencià i és un gran pas per a poder conservar la música tradicional valenciana i difondre-la", ha assegurat Català en un comunicat.

Amb la introducció del 'cant valencià' en els ensenyaments professionals de Música, s'aconseguirà establir una major valoració del passat i la seua projecció cap al futur, propiciant el naixement d'una nova generació de cantaors i cantaores de cant valencià.

"Hem defensat davant de la Comissió que el Cant d'Estil té un gran valor social i d'identitat i que és un vincle de comunicació en la vida tradicional de la Comunitat Valenciana", ha afirmat la consellera.

En este sentit, subratlla la Generalitat vol exalçar el 'cant valencià', creant un espai que li permeta l'estudi, la investigació, la protecció, i en conseqüència, l'ensenyament i preservació del cant autòcton per excel·lència, com element d'identitat i un dels més valuosos del nostre patrimoni.

Des de la Conselleria recorden que el cant valencià, constituït pel cant d'estil i per les albaes, és, juntament amb el flamenc d'Andalusia, la jota d'estil d'Aragó i l'asturianada a Astúries, "una de les més importants expressions de tradició oral d'Espanya".

Després de conèixer que este tipus de cant s'incorporarà als ensenyaments musicals, el president de l'Associació d'Estudis del Cant Valencià, Manuel Marzal, ha considerat que "la Generalitat ha entés des del primer moment que el Cant d'Estil té un gran valor patrimonial, ja que és dipositari de totes les influències que al llarg dels temps s'han vingut dipositant en el nostre terra d'entre les diferents cultures que en ell es van establir".

DIFONDRE ENTRE LES NOVES GENERACIONS

"Alhora, la seua inclusió ens permetrà conservar, preservar, protegir i reconèixer la música tradicional valenciana per a així poder difondre-la a les noves generacions", ha assegurat.

Marzal ha donat les gràcies "de manera molt especial a la consellera d'Educació, Cultura i Esport, María José Català, per la defensa continuada que ha realitzat per este projecte, que va partir d'una emotiva història que ha començat a Torrent ara fa cinc anys".

"A ella i a tot el seu equip per a abonar des del primer moment fermament aesta proposta tan necessària per a tirar endavant els necessaris estudis de documentació i investigació que ens va a permetre arribar a les cotes més altes a l'estudi de l'etnomusicologia aplicada valenciana, orientada especialment al cant d'estil, mitjançany els ensenyaments musicals del qual en els conservatoris, on a més de cantar es podrà estudiar, investigar amb el propòsit de salvaguardar el cant valencià", ha conclòs.

colaboracio