La carta explosiva enviada a l'Ambaixada d'Ucraïna a Madrid contenia elements de pirotècnia

Un agent de Policia en el desplegament enfront de l'ambaixada d'Ucraïna a Madrid
Carlos Luján - Europa Press
Publicado: miércoles, 30 noviembre 2022 18:09

   L'ambaixador explica a un mitjà ucraïnés que el treballador ferit lleu va escoltar un 'clic' quan va manipular el sobre

   MADRID, 30 Nov. (EUROPA PRESS) -

   La carta explosiva que aquest dimecres ha causat ferides de caràcter lleu en una mà a un treballador de l'Ambaixada d'Ucraïna a Madrid contenia en el seu interior elements de pirotècnia, segons han informat a Europa Press fonts policials després de l'anàlisi preliminar de la substància detonant.

   La deflagració s'ha produït quan el treballador, de nacionalitat ucraïnesa, manipulava el sobre en una zona enjardinada de la legació situada en el carrer Ronda Abubilla número 52, en el madrileny districte d'Hortaleza.

   La carta anava dirigida l'ambaixador, Sergei Pohoreltsev. El titular del Jutjat Central d'Instrucció número 4, José Luis Calama, ha assumit la investigació relativa a l'explosió.

VA ESCOLTAR UN CLIC ABANS D'EXPLOTAR

   L'ambaixador ha precisat a un mitjà ucraïnés que es tracta d'un paquet més gran, amb una caixa en el seu interior, que va despertar sospites en la seua secretària després de veure que no tenia remitent, per la qual cosa li la va portar al cap de seguretat.

   Aquest empleat va optar per eixir amb la caixa al pati abans d'obrir-la, per a evitar que "hi haguera algú a prop". En obrir-la, aquest treballador, a qui l'ambaixador identifica com a comandant, va escoltar un 'clic', per la qual cosa va llançar immediatament la caixa, explotant a continuació. Malgrat que ja no la tenia a les seues mans, ha precisat, li va provocar algunes lesions.

   Pohoreltsev ha elogiat l'actuació del personal de l'Ambaixada, subratllant que malgrat que l'explosiu no era potent el resultat podria haver sigut diferent si no hagueren actuat com ho han fet. "Les conseqüències hauria sigut molt més greus", ha sostingut.

VA ARRIBAR PER CORREU ORDINARI

   La missiva va arribar per correu ordinari del carter habitual i no va passar l'escàner abans que l'obrira l'operari de seguretat encarregat d'açò, segons ha informat la delegada del Govern a Madrid, Mercedes González. Els fets han ocorregut a les 13.17 hores, la qual cosa ha provocat el desplegament un dispositiu policial.

   La deflagració del material explosiu va provocar xicotetes ferides en el dit anul·lar de la mà dreta del treballador, que pel seu propi peu es va desplaçar a l'hospital Nuestra Señora de América de la capital, on li van curar les lesions.

   La representant del Govern central a Madrid ha demanat tranquil·litat i calma, a més de temps perquè la Policia investigue la procedència de la missiva. També ha recordat que Espanya es troba en nivell 4 d'alerta antiterrorista.

   Fins a l'Ambaixada han acudit agents dels Tedax, de la Brigada Provincial d'Informació de la Policia Nacional i guies canins, entre altres efectius de Policia Científica, que van establir un gran perímetre de seguretat a la zona.

   El ministre d'Exteriors d'Ucraïna, Dimitro Kuleba, ha ordenat reforçar la seguretat en totes les representacions diplomàtiques en l'exterior, confirmant que la vida del treballador ferit no corria perill.

   Kuleba ha exhortat al seu homòleg espanyol, José Manuel Albares, a prendre mesures "urgents" per a aclarir l'atac. A més, ha advertit que aquest tipus d'atacs o les amenaces no serviran per a intimidar al personal diplomàtic en l'estranger ni per a detindre la seua tasca diària per a combatre l'agressió russa.