El catedràtic Josep Maria Jordan Galduf i Publicacions de la Universitat reben el premi Vicent Ventura 2022

Archivo - ArxiU - El catedràtic Josep María Jordán
MIGUEL LORENZO - Archivo
Publicado: martes, 29 noviembre 2022 12:33

   VALÈNCIA, 29 Nov. (EUROPA PRESS) -

   El catedràtic d'Economia, ara jubilat, Josep Maria Jordan Galduf i Publicacions de la Universitat de València (PUV) rebran dijous que ve, 1 de desembre, el premi Vicent Ventura 2022.

   El guardó, que consisteix en una ceràmica de Xavier Montsalvatje, va ser instaurat per la Universitat en 1998, any de la mort del periodista, polític i activista cívic Vicent Ventura. L'acte d'entrega se celebrarà a l'Aula Magna del Centre Cultural La Nau a les 19.00 hores.

   La comissió organitzadora ha considerat que tant Jordan Galduf com PUV, que enguany celebra el seu centenari, "s'han distingit per la seua trajectòria cívica i de compromís amb la cultura i la llengua del País Valencià", tal com assenyalen les bases.

   La comissió organitzadora i el jurat del premi estan formats per la Universitat de València, la Universitat Jaume I, CCOO, STEPV, UGT, Unión de Labradores y Ganaderos, la Unió de Periodistes Valencians i per persones que van mantindre una estreta relació amb Vicent Ventura.

   Josep Maria Jordan Galduf va nàixer a Llíria (1950) i va ser el primer alcalde democràtic de la ciutat (1979-1981). Catedràtic d'Economia Aplicada de la Universitat de València fins a la seua jubilació, són nombrosos els seus treballs científics. Activista en els moviments socials i culturals de la seua comarca, el Camp de Túria, la figura de Jordan Galduf ha sigut considerada per la comissió organitzadora com a mereixedora del Premi Vicent Ventura en la seua edició de 2022.

   Des de la seua adolescència, va participar en moviments cívics i en col·lectius cristians progressistes, fins a aconseguir l'alcaldia de Llíria de la mà del Partit Comunista.

   Josep Maria Jordan Galduf va conéixer Vicent Ventura durant els anys que el periodista va viure a Llíria. En aquest sentit, en el seu llibre 'Cartes a Judes' va deixar el seu retrat: "Una persona compromesa i coherent amb les seues idees, però gens dogmàtica. La lleialtat, l'imperatiu ètic i la passió per el País Valencià eren trets fonamentals seus. I tenia una gran afectivitat i sensibilitat que el feien, per damunt de tot, un home bo i entranyable".

   Per la seua banda, PUV s'ha guanyat un gran prestigi professional en l'àmbit de l'edició acadèmica i científica. A més, la comissió va prendre en consideració dos altres mèrits, que s'ajusten de manera directa al perfil de persones i institucions a les quals, any darrere anys, s'atorga el guardó.

"FORTA REPERCUSSIÓ SOCIAL"

   D'una banda, la "forta repercussió social" de la tasca que PUV realitza, amb una voluntat clara de difusió de la cultura i la ciència més enllà del món universitari. Bé amb programes propis, bé en col·laboració amb altres institucions igualment prestigioses. D'una altra, el fet que PUV s'ha convertit una institució protagonista en la consolidació de la nostra llengua com a vehicle indiscutible per a l'extensió del saber en tots els ordres.

   Finalment, la circumstància que PUV haja commemorat recentment cent anys d'activitat, notòriament incrementada en els últims decennis, "és una bona ocasió per a vincular-la a la figura de Vicent Ventura, medalla de la Universitat de València i lluitador incansable pels drets lingüístics del País Valencià i per la plena obertura de l'accés en saber a totes les persones i les classes socials, sense exclusions ni discriminacions", conclouen des de l'organització dels guardons.