Caturla nega irregularitats en adjudicacions de Ciegsa i descarrega en els tècnics la responsabilitat de les obres

Máximo Caturla en imatge d'arxiu
DIPUTACIÓN DE VALENCIA - Archivo
Publicado 20/4/2018 17:11:24CET

VALÈNCIA, 20 Abr. (EUROPA PRESS) -

Máximo Caturla, exsecretari autonòmic d'Educació, ha negat davant el jutge qualsevol tipus d'irregularitat en adjudicacions a empreses per a la construcció de col·legis a la Comunitat Valenciana i ha descarregat en els tècnics la responsabilitat de les decisions i treballs realitzats, segons ha pogut saber Europa Press.

Caturla estava citat a declarar aquest divendres en el Jutjat d'Instrucció número 18 de València per la nova peça del cas Imelsa en la qual s'investiga el pagament de comissions il·legals a canvi d'adjudicacions de l'empresa pública de construcció de centres educatius Ciegsa.

L'exsecretari d'Educació ha arribat a la Ciutat de la Justícia passades les 10.30 hores al costat del seu advocat i ha manifestat que no volia fer cap tipus de declaració. Ha comentat que el que havia de dir l'indicaria al jutge. Aquest divendres també estava citat en el jutjat Marcos Benavent, exgerent de l'empresa pública, però la seua compareixença s'ha tornat a ajornar una vegada més.

Caturla, durant la seua declaració, ha assegurat que no recordava moltes coses, ha negat irregularitats en adjudicacions i ha afirmat que no ha cobrat ni una comissió per res. Així mateix, ha subratllat que cap polític li va ordenar qualsevol adjudicació. "Ningú em va ordenar res", ha dit.

A més, ha insistit que totes les adjudicacions i treballs realitzats eren correctes i passaven per la supervisió dels tècnics, que donaven el vistiplau per a executar-los.

LA NOVA PEÇA

Al costat de Caturla i Benavent, en aquesta peça d'Imelsa tenen la condició d'investigats per suborn, prevaricació i malversació l'expresident de la Diputació de València Alfonso Rus; quatre tècnics de Ciegsa i els responsables de societats adjudicatàries Cleop, BM3 i Dragados.

En aquesta peça el jutge investiga l'adjudicació de contractes sense respectar els principis de legalitat, concurrència efectiva, imparcialitat i proscripció de l'arbitrarietat amb la finalitat d'afavorir contractualment determinades empreses en l'adjudicació d'obra pública a canvi de comissió o do.

Eixes irregularitats en la contractació entre 2003 i 2007 podrien tindre una "finalitat de lucre que podria tindre el seu origen o propòsit en el finançament d'un determinat partit polític o alternativa o conjuntament a açò, en el propi lucre personal, ja confessat pel principal investigat en aquesta causa", Marcos Benavent, segons exposava el jutge en la seua interlocutòria.

Respecte dels tècnics, el jutge investiga si pogueren haver col·laborat donant una cobertura d'aparent legalitat a decisions que venien a estar establides arbitràriament i per endavant, i si van justificar sobrecostos sobre una base fictícia o freturoses de verdadera justificació per a obtindre més finançament o compensar econòmicament a les empreses que pagaven comissions amb el consegüent perjuí econòmic per a l'erari públic de la Generalitat.

L'informe policial arreplega indicis delictius respecte a les següents obres o adjudicacions: IES número 4 de Torrevieja, adjudicat a Cleop; IES Llosa de Ranes i IES Xirivella; IES El Cabanyal, adjudicat a BM3; CEIP número 5 de Borriana, a la UTE BM3-Dragados; i CEIP 7 de Santa Pola a una altra UTE de les mateixes empreses.

colaboracio