Celaá avisa que aplicar el 155 a Catalunya seria inconstitucional perquè usurparia el poder autonòmic

Rueda de prensa sobre inversiones en infraestructuras del Estado posterior al Co
Eduardo Parra - Europa Press
Publicado 18/1/2019 16:35:21CET

Remarca que la intervenció de l'autonomia catalana requereix un incompliment de la llei per part dels autoritats de la Generalitat

MADRID, 18 Ene. (EUROPA PRESS) -

L'aplicació a dia d'avui de l'article 155 de la Constitució a Catalunya seria "anticonstitucional" i constituiria una "usurpació del poder autonòmic" sense que el Govern de Quim Torra haja incorregut en cap il·legalitat que justifique la intervenció de l'autonomia catalana per part de l'Estat, opina la portaveu del Govern espanyol, Isabel Celaá.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la ministra d'Educació i Formació Professional ha contestat a aquelles formacions polítiques que, com el PP i Cs, defensen tornar a aplicar el 155 sota els circumstàncies actuals.

Però per a Celaá, "seriosa inconstitucional en aquest moment pensar en una aplicació de l'article 155" perquè s'incorreria en una "usurpació del poder autonòmic a causa de no se sap què".

Celaá ha remarcat que quan el 155 és va aplicar per primera vegada l'any passat, després del referèndum de l'1 d'octubre, "hi havia hagut un incompliment de la Constitució i una vulneració claríssima de preceptes constitucionals i sentències del Tribunal Constitucional".

"Per tant, en aquest moment, jo crec que ningú que reflexione en profunditat no seguirà apel·lant a l'aplicació del 155 amb els circumstàncies que tenim damunt de la taula. Perquè a més de no conduir a cap sortida política, en aquest moment jo crec que seria inconstitucional", ha incidit.

També es li ha preguntat per la moció a la qual el PSOE extremeny va donar suport aquest dijous en l'Assemblea autonòmica, juntament amb el PP i Cs, que instava el Govern central a abandonar la "bilateralitat" amb Catalunya i defensava l'aplicació del 155 de manera "ferma", amb l'"amplitud i durada que requerisca", per "frenar el desafiament independentista català, recuperar la unitat entre els espanyols que viuen a Catalunya, el respecte de la nació espanyola i la història" compartida.

REBAIXA LA MOCIÓ APROVADA PEL PSOE A EXTREMADURA

El Govern la interpreta com un suport al 155 només en el moment en què s'infringisca la llei: "No és dona el marc d'actuació en absolut" en l'actualitat, ha incidit.

La portaveu, en canvi, ha defensat l'a posta pel diàleg amb els independentistes del Govern català perquè, en la seua opinió, aquesta estratègia "s'està obrint pas" i actualment els circumstàncies són millors que els de fa un any, malgrat que el camí que s'està recorrent és "complex".

"Però hi ha la convicció per part d'aquest Govern central de seguir aquest camí, seguir aquest passadís polític que hem obert per canalitzar aquesta crisi. I jo crec que està donant resultats", ha dit.

De fet, ha anunciat que la va reunir d'aquest dijous entre la vicepresidenta, Carmen Calvo, amb el vicepresident català, Pere Aragonès, i la consellera de Presidència, Elsa Artadi, tindrà continuació divendres vinent a Barcelona amb l'objectiu de concretar la possibilitat d'establir una taula de partits catalans per buscar una proposta política per a Catalunya en el marc de la legalitat.

Sota el punt de vista de l'Executiu espanyol, aquesta taula hauria d'estar oberta a tots els partits catalans.

SENSE CONTRAPARTIDES PEL SUPORT ALS PRESSUPOSTOS

La portaveu ha insistit que el Govern de Sánchez no pensa donar cap de bestiar als independentistes a canvi del seu suport als Pressupostos Generals de l'Estat per al 2019 presentats per l'Executiu espanyol i que aquesta negociació només podrà incloure conceptes pressupostaris.

"Els pressupostos inclouen importants millores per a la ciutadania perquè els dos objectius principals d'aquest Govern han estat el blindatge de l'estat del benestar, recuperar els drets socials perduts durant la crisi i el segon, efectivament perquè n'estem parlant, no perquè està connectat amb els pressupostos, canalitzar la crisi catalana", ha explicat.

Celaá ha fet una crida als independentistes a trobar-s'en la negociació pressupostària, perquè els comptes estan pensats i incorporen millores per als catalans.

"Aquest és el punt de trobada, no pas més contrapartides", ha incidit.

colaboracio