El CESM demana prorrogar els contractes covid del personal mèdic

Archivo - Arxiu -  Mdica de la Fe
GVA - Archivo
Publicado: martes, 13 abril 2021 11:22

    VALNCIA, 13 Abr. (EUROPA PRESS) -

   El Sindicat Mdic sollicita a la Conselleria de Sanitat prorrogar els contractes Covid més enll de maig de 2021 així com transformar els contractes d'Atenció Continuada en places estructurals amb l'objecte de "palliar els dficits de plantilla histrics i afrontar amb majors garanties probables repunts de la pandmia", segons ha assenyalat CESM en un comunicat.

   Sobre aquest tema, recorda que en la Resolució de 24 de novembre de 2020, de la Conselleria, recorreguda pel Sindicat Mdic, es va acordar prorrogar fins al 31 de maig del present any totes les places eventuals i nomenaments temporals de personal de carcter eventual de naturalesa estatutria per acumulació de tasques.

   Grcies a aquests nomenaments els Servicis que més han notat l'impacte de la pandmia, tant en l'mbit de l'Atenció Primria com en l'atenció hospitalria, han comptat amb "més recursos, la qual cosa ha esmortet el repunt assistencial experimentat", han assenyalat.

   Sobre aquest tema, assenyalen que abans de la pandmia aquests Servicis explicaven ja amb plantilles "infradimensionadas que difícilment podien fer front a la demanda assistencial ordinria fruit d'una falta d'adaptació a les necessitats reals o a canvis organitzatius o estructurals que han afectat als mateixos".

   A més, adverteixen que les Urgncies presenten una elevada dependncia dels professionals en formació, els MIR, sobretot d'aquells amb menor grau d'experincia i responsabilitat, residents de primer i segon any, que requereixen dedicació formativa i supervisió permanent per part dels adjunts, els quals han de simultanejar-la amb la seua tasca assistencial.

   Aquesta circumstncia es dóna les 24 hores del dia, els 365 dies de l'any. Així mateix, el funcionament d'aquests Servicis s'aconsegueix grcies al personal facultatiu amb contractes d'atenció continuada que, en la major part de les ocasions, s'utilitzen per a suplir bona part de la jornada ordinria.

   Són aquests professionals, els que s'han beneficiat dels nomenaments de personal estatutari temporal eventual amb motiu de la pandmia i que, si no s'adopta cap mesura que ho evite, el prxim dia 31 de maig perdran aquesta condició i tornaran a la seua situació contractual prvia, és a dir, Contractes d'Atenció Continuada que CEM considera "fraudulents".

   Aquest personal est present predominantment en els Servicis d'Urgncies de tots els Departaments de Salut de la Comunitat Valenciana, amb una mitjana estimada pel que fa al total del personal facultatiu del 43%.

   En alguns Departaments, aquesta mitjana supera el 70%, la qual cosa fa "insostenible el correcte funcionament dels Servicis i, per tant, una adequada assistncia sanitria a la població", assenyalen.

   D'altra banda, comparativament amb altres Comunitats Autnomes, els Departaments de la Comunitat Valenciana suporten el doble del nombre d'urgncies per facultatiu estructural i any que la resta de les comunitats autnomes: 6.032 urgncies/facultatiu/any de la Comunitat Valenciana enfront d'una mitjana de 3.813 urgncies per facultatiu i any dels Servicis d'Urgncies de la resta de Comunitats Autnomes.

NOUS REPUNTS

   Per tot a, per a palliar aquest dficit de plantilla histric, i davant la possibilitat que es presenten nous repunts a causa de la pandmia, CESM-CV sollicita una nova prrroga dels esmentats contractes, preferentment dels servicis que més impacte han tingut en el maneig de pacients amb covid-19 com a Atenció Primria (equiparant les seues retribucions a les del personal de plantilla), Medicina Interna, Vigilncia intensiva i Unitats de Reanimació.

   Específicament, consideren urgent l'esmena de les manques descrites en els Servicis d'Urgncies mitjanant la consolidació dels nomenaments prorrogats en la resolució de 24 de novembre de 2020 i la seua transformació en places estructurals per a aquests Servicis a la Comunitat Valenciana.

   En eixe sentit, insten la Conselleria a realitzar les actuacions necessries en honor de garantir un dimensionament de personal facultatiu adequat dels Servicis d'Urgncies per a afrontar la demanda assistencial -tant ordinria com a excepcional- amb els recursos que la població requereix.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià