CESM presenta davant Sanitat el preavís de vaga perquè s'establisca una taula de negociació que evite el conflicte

Archivo - Arxiu - Metge atenent a un pacient
HOSPITAL DE MANISES - Archivo
Publicado: miércoles, 30 noviembre 2022 17:08

   CSIF planteja sumar-se, CCOO, UGT i SATSE ho rebutgen i Mínguez confia que no se celebre: "Les reivindicacions se solucionaran abans"

   VALÈNCIA, 30 Nov. (EUROPA PRESS) -

   CESM ha procedit a realitzar aquest dimecres el preavís legal amb suficient temps d'antelació perquè la Conselleria de Sanitat establisca amb caràcter urgent una taula de negociació amb el Comité de Vaga nomenat per aquest sindicat mèdic que evite la parada prevista per als dies 17 i 28 de gener.

   CSIF planteja sumar-se a aquesta convocatòria de vaga, mentre que CCOO, UGT i SATSE ho rebutgen. Per la seua banda, el conseller de Sanitat, Miguel Mínguez, ha mostrat la seua confiança en el fet que la vaga finalment no se celebre perquè preveu que abans de gener se solucionen algunes de les reivindicacions que li ha traslladat CESM i recalca, a més, que la Comunitat Valenciana està "considerablement millor que altres" autonomies.

   El sindicat mèdic assenyala que "no poden esperar per més temps" al fet que la Generalitat Valenciana adopte mesures urgents que eviten "la situació de cuasi-col·lapse que patim, i que porte a un més

   greu deteriorament". Per açò, expliquen que presenten el preavís amb "temps suficient" perquè Sanitat fixe de manera immediata un calendari de negociació que "evite el conflicte d'una banda i, per un altre, que els ciutadans no es vegen perjudicats en dates tan sensibles com són les festes nadalenques i d'any nou i en les quals tradicionalment existeixen greus problemes assistencials".

   Així, fa una crida al fet que Sanitat s'assega a negociar la taula reivindicativa que es detalla en la convocatòria de vaga que s'ha remès hui i en la qual s'enumeren els múltiples problemes i necessitats que són "urgents i imprescindibles atallar".

   El president provincial de CSIF a València, Fernando García, ha avisat que se sumarà a la vaga si durant aquest pròxim mes de desembre no veu "millores i assoliments concrets" en la sanitat pública valenciana. "Volem solucions a aquesta sanitat que està empitjorant a passos engegantits", ha avisat.

   Per contra, la secretària general de FSS CCOO PV, Rosa Atienza, ha assenyalat la situació de la sanitat valenciana és "conseqüència de les polítiques sanitàries de privatització i retallades dels anys de govern del PP" i que existeix "una gran diferència" entre la Comunitat Valenciana i la resta d'autonomies, ja que és "l'única que ha incrementat la seua plantilla estructural".

   En eixe sentit, recorda que des de CCOO realitza mobilitzacions des de fa temps --abans i després de la pandèmia-- per a reforçar el sistema sanitari i en defensa de l'atenció primària.

   Així, destaca que com a "conseqüència d'aquestes mobilitzacions Sanitat ha incrementat la plantilla en 6.000 llocs i està previst incrementar 995 més per a l'any que ve i també ha aprovat el Pla Estratègic de millora de l'Atenció Primària".

   Atienza considera que és "cert" que la situació requereix que la conselleria "intensifique els esforços i accelere les mesures a implementar", però recalca que "no té una actitud passiva, per la qual cosa en aquest moment no contemplem la convocatòria d'una vaga". No obstant açò, CCOO no descarta reprendre les mobilitzacions en el cas que la Conselleria "deixara els seus compromisos d'enfortir el sistema en mers compromisos polítics".

MARGE DE DIÀLEG

   De la mateixa manera, UGT explica que encara que pot compartir les reivindicacions del personal mèdic i és conscient de "les dificultats i manques" en la Sanitat pública, entén que "encara existeix marge per al diàleg i que les vagues es convoquen quan la negociació ha acabat i creiem que eixe punt no ha arribat".

   En aquesta línia, UGT valora que en els últims mesos s'ha fet "un esforç" per part de la Conselleria de Sanitat per a ampliar les places estructurals i reforçar les plantilles després del "gran sobresforç" ocorregut amb la pandèmia, encara que el sindicat és conscient que "aquesta necessària ampliació de la plantilla sanitària encara no ha culminat i que hi ha marge ampli per a la millora". "En tot cas, confiem a avançar en drets i condicions de treball per la via de la negociació", ha assenyalat.

   Per la seua banda, des de SATSE assenyalen tampoc tenen previst sumar-se a la vaga convocada per CESM. "És una possibilitat que no està sobre la taula", assenyalen. Sobre aquest tema, expliquen que en tot cas es plantejarien què tipus d'accions convocar i plantejarien el seu propi calendari de mobilitzacions.