El CIS calcula al PSOE un suport del 32,2% en les generals, seguit del PP, amb un 12%, i Podem en tercer lloc

Actualizado 12/9/2019 15:47:13 CET
- EPDATA

Els socialistes superarien la suma de PP, Cs i Podem

MADRID, 12 Sep. (EUROPA PRESS) -

El Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) ha difós aquest dijous un nou estudi amb dades electorals en el qual calcula per al PSOE, sumant vot més simpatia, un 32,2% de suports, seguit del PP amb un 12,8%, mentre que Podem i les seues confluències figuren en tercer lloc, amb un 9,9% de respatler.

Ciutadans, per la seua banda cauria a la quarta plaça, amb un 8,6%, mentre que Vox es quedaria amb un 3,5%, segons les preguntes sobre intenció de vot en eleccions generals que el PP ha inclòs en la seua enquesta postelectoral sobre els comicis municipals i autonòmics del passat 25 de maig.

L'enquesta es basa en un total de 9.191 entrevistes realitzades entre el 17 de juny i el 16 de juliol, és a dir, abans que el líder de Podem, Pablo Iglesias fera un pas a un costat, per a facilitar un acord amb el PSOE i, per tant, abans del debat d'investidura en el qual Pedro Sánchez no va aconseguir ser investit.

PSOE BAIXA MÍNIMAMENT EN VOT DIRECTE I PP PUJA

Amb aquell escenari, l'enquesta de l'organisme que presideix José Félix Tezanos concedeix al PSOE una intenció directa de vot del 29,7% en cas de repetició electoral, un percentatge que s'eleva al 32,2% si es té en compte també la simpatia que aquest partit desperta entre els enquestats.

En el baròmetre del CIS realitzat a principis de juny, just després de les municipals i autonòmiques, els de Pedro Sánchez s'apuntaven una intenció directa de vot del 30,5%, tenint en compte tot el cens, mentre que, prenent com a referència només el vot emès, se li calculava un suport del 41,3%. En les generals d'abril, el PSOE va obtindre un 28,68% dels vots.

Per al PP, el CIS reflecteix ara un 11,6% en vot directe, enfront del 10,1% del baròmetre de juliol. En vot més simpatia el seu suport s'incrementa fins al 12,8%, quasi quatre punts menys que el 16,70% que va aconseguir el 28A.

La tercera força en les generals i en els estudis realitzats pel CIS des del 28 d'abril era Ciutadans, però ara els de Albert Rivera caurien a la quarta plaça en favor de Podem, IU i els seus altres socis.

En concret, l'estudi publicat aquest dijous atorga als de Pablo Iglesias i les seues confluències una intenció directa de vot del 8,9%, enfront del 9,6% que li donava el de juliol. Aquell baròmetre li pronosticava un suport del 13,1% comptabilitzant el vot emès, i ara en 'vot més simpatia' aconsegueix un 9,9%, quasi 4,5 punts de menys del 14,31 que va recaptar en les eleccions.

CAIGUDA DE CIUTADANS

Ciutadans, que el 28A se va fer amb un 15,85% dels sufragis, tindria ara, segons el CIS, un suport directe del 7,4%, la qual cosa suposa 1,7 punts menys que el que Tezanos li atorgava fa poc més d'un mes. En aquella enquesta, quan es tenia en compte el vot emès, s'augurava als de Rivera un 12,3%.

Per la seua banda, Vox es manté pràcticament igual en intenció de directa de vot en els dos estudis (ara 3,3%), puja al 3,5 en l'apartat de 'vot més simpatia' i es queda, per tant, molt lluny del 10,26% que va collir en les generals del 28A.

Així les coses, segons l'enquesta difosa aquest dijous, el PSOE en solitari aconseguiria més suports (32,2%) que el 24,9% que sumarien PP (12,8%), Cs (8,6%) i Vox (3,5%), les tres formacions a les quals el líder del PP, Pablo Casado, vol unir en una única candidatura sota el nom d''Espanya suma'. Si se suma el percentatge del PSOE i Unides Podem, s'aconsegueix un 42,1%.

QUASI EL 10% AVANÇA QUE NO VOTARÀ

A més, l'últim estudi del CIS situa EH Bildu per damunt del PNB. En concret, la coalició abertzale figura amb un 1,3% en 'vot més simpatia', enfront de l'1,1% que se li dona als d'Andoni Ortuzar. En les generals el PNB va quedar per davant amb un respatler de l'1,51%, pel 0,99% que van aconseguir els d'Arnaldo Otegi.

En el cas dels independentistes catalans, ERC, amb un 3,1%, segueix dos punts per damunt de Junts (1,1%), encara que les dos baixarien enfront de les seues marques del 28A, que van ser del 3,8% per als d'Oriol Junqueras i de l'1,9% per als de Carles Puigdemont.

El sondeig del CIS també ofereix dades de possibles abstencionistes. De fet un 9,8% ja avançava en aquells dies de juny i juliol que no votaria de nou en unes generals (percentatge que puja al 13,7% en la taula de 'vot més simpatia').

RIVERA, EL QUE MÉS CAU EN VALORACIÓ

Respecte a la valoració de líders, la variació més destacada respecte al baròmetre anterior és la caiguda de tres dècimes que pateix el líder de Ciutadans, Albert Rivera, que en el baròmetre es juliol va traure una nota de 3,8, i ara, després de diverses dimissions en el seu partit per la seua estratègia política de pactes amb el PP i la seua negativa a buscar un acord amb Sánchez, es queda amb un 3,5.

D'altra banda, tots segueixen suspenent, encara que Sánchez repeteix com el més valorat amb un 4,7, seguit del líder d'IU, Alberto Garzón, que és l'únic que millora nota pujant una dècima fins al 3,8. La tercera posició és per a Rivera, mentre que Iglesias torna a anotar-se un 3,4, Casado perd una dècima i cau al 3,3 i tanca a llista el líder de Vox, Santiago Abascal, amb un 2,5, també un dècima menys que al juliol.

colaboracio