Publicado 19/10/2020 16:52CET

Ciutadans celebra que el PP plantege una reforma del CGPJ similar a la seua encara que haja tardat "35 anys"

El portaveu adjunt de Ciutadans en el Congrés dels Diputats, Edmundo Bal, en una roda de premsa en la seu del partit.
EUROPA PRESS/M.FERNÁNDEZ. POOL - Europa Press

Bal insisteix que PSOE i Podem retiren la seua proposició de llei sobre el poder judicial perquè és "una aberració jurídica"

MADRID, 19 Oct. (EUROPA PRESS) -

El portaveu adjunt de Ciutadans en el Congrés dels Diputats, Edmundo Bal, ha celebrat aquest dilluns que el Partit Popular plantege ara una reforma del sistema d'elecció del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) similar a la qual la formació taronja defèn des de fa diverses legislatures. No obstant açò, s'ha preguntat per què ha tardat "35 anys" a fer-ho i fins ara s'havia dedicat a "repartir-se" als vocals amb el PSOE.

"És una bona notícia", però "porte esperant 35 anys al fet que el PP present eixa reforma", ha declarat en roda de premsa telemàtica en la seu de Cs després de la reunió del Comité Permanent. Segons ha recordat, el sistema actual va ser establit per l'Executiu de Felipe González en 1985 i cap dels successius governs del PP i del PSOE ho han modificat.

"Porten des d'aleshores "repartint-se els vocals", ha criticat, ressaltant que l'última vegada que es van conéixer les maniobres dels partits, a la fi de 2018, va ser "infame", amb aquell missatge de WhatsApp del portaveu del PP en el Senat, Ignacio Cosidó, "vanant-se que podien dominar la Sala Segona del Tribunal Suprem des d'arrere".

"COPIEN NOSTRA REFORMA, LI LA REGALE"

Bal ha constatat la semblança entre la reforma que defenen els 'populars' i la que proposa Ciutadans, rebutjada pel Ple del Congrés fa unes setmanes amb el vot en contra del PSOE i Unides Podem i el suport del PP i Vox. Les dos pretenen que siguen els jutges i magistrats, no el Congrés i el Senat, els que voten per a escollir a dotze dels vint vocals del CGPJ, els de procedència judicial.

"Li dic al PP que copien la nostra reforma, jo li la regale", perquè "el que ens importa a Cs és que es facen coses bones, no que es pose algú les medalles", ha manifestat, afegint que ara com ara no han parlat amb els 'populars' sobre aquesta qüestió.

D'altra banda, el diputat del partit taronja ha tornat a demanar als partits del Govern de coalició que retiren la proposició de llei que han presentat en el Congrés perquè eixos dotze membres del CGPJ puguen designar-se per la majoria absoluta de les Cambres en un termini de 48 hores si en la primera votació no s'aconsegueixen els tres cinquens.

REBUTJA UN PODER JUDICIAL SUBORDINAT A L'EXECUTIU

Segons ha advertit, eixa proposta del PSOE i Unides Podem és "una infàmia i una aberració jurídica" que suposaria que eixos vocals els hi repartira "el Govern Frankenstein".

És una "cacicada" que "augmenta el grau de politització del poder judicial" en deixar-ho "pràcticament subordinat a l'executiu", repartint-ho entre "populistes i separatistes que l'única cosa que pretenen és que a Espanya li vaja malament, que siga un país feble", ha afirmat.

Bal ha rebutjat la "disyuntiva falsa" que presenten els socialistes quan sostenen que la seua reforma és l'única alternativa possible davant la negativa del PP a pactar amb l'Executiu --per la presència de Podem en ell-- la renovació de l'òrgan de govern dels jutges.

El dirigent de Ciutadans ha destacat que el plantejament del seu partit evitaria eixos dos camins i, a més, va en la línia de l'esperit de la Constitució, de la sentència del Tribunal Constitucional de 1986, del que reclamen les associacions judicials i dels dictàmens de la Comissió Europea, les sentències del Tribunal Superior de Justícia de la Unió Europea i els informes del Consell d'Europa.

Així mateix, ha indicat que la modificació del sistema d'elecció del CGPJ que vol fer el Govern de Pedro Sánchez suposa "donar ferramentes als països 'frugals'" per a denunciar la "degradació de la qualitat democràtica" i de la independència del poder judicial a Espanya i, amb aquest argument, intentar frenar les ajudes europees pendents de rebre enfront de la crisi del coronavirus. També creu que seria una "basca" que la Comissió Europea imposara sancions a Espanya per aquest motiu.

REFORMA DELS DELICTES DE SEDICIÓ I REBEL·LIÓ

D'altra banda, Bal s'ha referit a la intenció del Govern de reformar els delictes de sedició i rebel·lió abans que finalitze l'any. "És una reforma que no veig per cap part ara com ara", solament "s'han dit generalitats i inconcreciones", ha comentat.

S'ha mostrat partidari de "millorar la redacció" d'aquests delictes davant les "imperfeccions" que els propis jutges van assenyalar després de la sentència del Tribunal Suprem sobre el procés independentista. El que rebutja és que "s'utilitze açò com a arma política", ja que "amb el Codi Penal no es juga".

En aquest sentit, també ha previngut contra possibles indults als condemnats pel 'procés' perquè "s'han complit, per delictes molt greus, penes de presó encara molt breus". A la seua manera de veure, eixos indults serien "una vergonya, una ignomínia" i "un afront contra l'Estat de Dret i la democràcia".

colaboracio