El Col·lectiu Universitat Jaume I per la Llengua rebutja la Llei de Senyes d'Identitat

Publicado 26/3/2015 17:31:10CET

CASTELLÓ, 26 Mar. (EUROPA PRESS) -

El Col·lectiu Universitat Jaume I per la Llengua i la Cultura (CULC) ha rebutjat este dijous en un comunicat la Llei de Reconeixement, Protecció i Promoció de les Senyes d'Identitat aprovada ahir pel grup parlamentari popular en les Corts.

Segons ha explicat en un comunicat, esta nova llei "establix que 'la llengua valenciana constituïx un sistema lingüístic propi des d'un punt de vista filològic, històric, jurídic, cultural, sociològic i polític i que cap administració, partits polítics, sindicats, sistema educatiu, mitjans de comunicació, empreses i associacions empresarials, entitats, organismes i particulars podran qüestionar l'entitat idiomàtica i el caràcter diferenciat de la llengua valenciana'".

Alhora, ha recordat que la llei "crea un Observatori per a vetllar pel compliment de la llei, on s'inclouen entitats contràries a la unitat de la llengua catalana -com la Real Acadèmia de Cultura Valenciana i Lo Rat Penat- i s'exclou a l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, que és, d'acord amb l'Estatut d'Autonomia, la màxima autoritat en matèria lingüística".

El col·lectiu ha critica que "el PP s'hi hagi atrevit a pontificar, des de la política, sobre filologia, història, sociologia i, a més, impedisca per llei el possible qüestionament per part de les universitats i de professionals reconeguts de la lingüística o la història".

"Esta actitud, que recorda a la Inquisició, fa témer que, si continua la majoria del PP, puga arribar a proposar la derogació de la llei de gravitació universal", ha apuntat el col·lectiu.

L'AVL HA ESTAT "IGNORADA"

A més, ha criticat que l'Acadèmia Valenciana de la Llengua "ha estat simplement ignorada per haver dictaminat en contra d'esta ignominiosa llei". "Este és un fet jurídicament greu i els juristes deuran dictaminar si directament l'aprovació de la nova norma és contrària a la llei", ha afegit.

En este sentit, el CULC ha advertit que "sempre" estarà "alerta i preparat per denunciar públicament el que considerem que no és propi d'un govern democràtic", i ha afegit que "cap proposta pot ser més efectiva per destruir una llengua que crear una llei que permet i promou una normativa alternativa fomentada per institucions privades minoritàries que, a sobre, no usen habitualment la nostra llengua".

"El PP tanca amb una traca final tots els seus atacs contra la llengua i cultura valencianes, que van des del tancament de RTVV a la més recent supressió de línies d'ensenyament en valencià i a moltes més accions que van degradant la llengua pròpia", ha denunciat el col·lectiu.

Finalment, el CULC ha mostrat la seua "decepció pel menyspreu que fa el Consell i el grup parlamentari popular a l'Acadèmia Valenciana de la Llengua i a les universitats, sens dubte, les entitats amb reconeguda autoritat".

colaboracio