Comença l'exhumació de les restes de la fossa 94 de Paterna per a recuperar uns 70 afusellats del franquisme

Comencen els treballs d'exhumació en la fossa 94 de Paterna
DIPUTACIÓN DE VALENCIA
Publicado 18/6/2018 17:12:07CET

VALÈNCIA, 18 Jun. (EUROPA PRESS) -

Els treballs d'obertura de la fossa 94 del cementeri de la localitat valenciana de Paterna han començat aquest dilluns on els experts d'ArqueoAntro estimen que puguen trobar-se les restes d'entre 60 i 70 persones afusellades durant la repressió franquista.

En concret, es tractaria de persones procedents de comarques de l'interior de la província i d'altres punts de la geografia espanyola com Albacete, Barcelona i Madrid que van ser afusellades els dies 6, 8 i 9 de novembre de 1939.

En aquesta primera jornada dels treballs d'exhumació, promoguts per la Diputació de València han estat presents el president de la corporació provincial, Jorge Rodríguez, i la diputada de Memòria Històrica, Rosa Pérez Garijo, a més de la presidenta de l'Associació de Víctimes de la fossa 94, Carolina Martínez i el director arqueològic de l'empresa que va a dur a terme el treball, Miguel Mezquida.

Rodríguez ha destacat que la Diputació "ha passat de les paraules als fets", recordant que en el que va de legislatura la corporació ha destinat més de mig milió d'euros a aquest tipus de treballs de recuperació de la memòria històrica, la qual cosa ha permès trobar les restes de més de 250 persones afusellades i entregar-los a les seues famílies. D'aquesta manera, ha instat la resta d'administracions a unir-se en aquesta tasca de recuperació de la memòria democràtica.

VOLUNTAT POLÍTICA

Per la seua banda, Rosa Pérez Garijo ha assenyalat que la Diputació és la primera i, de moment, l'única administració pública que està finançant l'exhumació de fosses ja que es tracta d'una "prioritat política" del govern de la corporació provincial.

Ha explicat que aquesta és la setena fossa que s'obri a Paterna i l'octava en la província des que va començar la legislatura. "Esperem arribar a exhumar un 20% de les fosses comunes d'aquest cementeri al final de la present legislatura", ha sentenciat la diputada.

"VAIG A TINDRE EL MEU PARE EN LES MANS"

En la jornada d'aquest dilluns han estat presents diversos familiars de víctimes del franquisme que han destacat la importància de les exhumacions i de recuperar les restes dels seus estimats. Una d'elles és Rosa Jolic, qui, en declaracions a Europa Press, ha mostrat la seua "felicitat".

"Vaig a tindre el meu pare en les mans", ha agregat per a reconéixer que també era un dia de "pena" per la "traïció perquè la gent no mereix que la maten perquè sí".

Així mateix, Carolina Martínez ha admès que era un dia "molt important" perquè anava a poder "traure" de la fossa el seu avi després de 79 anys.

"ASSASSINAT EN TOTA REGLA"

Per a Fernando Penadés el que es va fer durant els anys de repressió franquista va ser "una assassinat en tota regla" i, malgrat que ha subratllat que ha sigut "difícil" arribar fins a aquest dia, ha destacat que per fi "es fa justícia davant totes les injustícies que es van fer". "El dia de hui és especial i una eixida per a saber on estan enterrats després de la injustícia que es va fer", ha afirmat.

Al seu juí, "no hi ha raó de ser per a pegar un tir a uns senyors per motius polítics o per tindre unes idees que no agradaven al règim franquista".

TREBALLS D'EXCAVACIÓ I EXHUMACIÓ

Els treballs d'excavació i exhumació de la fossa comuna, a càrrec de l'equip d'ArqueoAntro, es perllongaran durant els pròxims mesos. Ara com ara, han començat amb la retirada dels memorials, "un treball més ardu i farragós".

"En dos setmanes esperem arribar a les restes dels represaliats, on la previsió és trobar entre 60 i 70 cossos procedents de diverses comarques de l'interior de la província", ha explicat l'arqueòleg Miguel Mezquida.

Una vegada finalitzats els treballs de camp, s'enviaran les mostres a l'Escola de Medicina Legal de la Universidad Complutense de Madrid, on s'estudiaran les restes i signes de violència. "Després d'aquest procés, una empresa genètica farà els acaraments de les mostres d'ADN amb les famílies involucrades en el procés que permetran la individualització i identificació completa de les restes de les víctimes per a ser retornats als seus parents", ha detallat l'arqueòleg.

Fa poques setmanes, l'equip d'experts d'ArqueoAntro va començar l'exhumació de la fossa 128 del cementeri de Paterna, on de moment han aconseguit recuperar 10 cossos dels 130 previstos, la qual cosa la convertiria en una de les fosses comunes més grans del país.

colaboracio