La comissió d'Energia del Senat rebutja demanar al Govern central que tanque la central nuclear de Cofrents en 2021

Reactor De Cofrents (València)
Europa Press
Publicado 13/2/2018 16:52:26CET

MADRID, 13 Feb. (EUROPA PRESS) -

La Comissió d'Energia, Turisme i Agenda Digital del Senat ha rebutjat aquest dimarts, amb els vots en contra del PP, l'abstenció del PSOE i els vots a favor d'Units Podem i Compromís, una moció d'Units Podem-En Comú Podem-En Marea per a instar el Govern central a tancar i posteriorment desmantellar la central nuclear de Cofrents (València) quan acabe el seu actual permís de funcionament al març de 2021.

A més, la moció també demanava al Govern d'Espanya que no autoritzara la construcció del magatzem temporal individualitzat de residus radioactius dins dels terrenys de la planta en considerar que és "innecessari" ja que la central té capacitat d'emmagatzematge suficient fins a la seua data de tancament.

La proposta reclamava així mateix l'aprovació d'un Pla de tancament de centrals nuclears i la seua progressiva substitució per fonts d'energia netes i renovables.

En la seua argumentació, la formació morada repassa els successos notificats de la planta valenciana des de 2001 i assegura que la central està envellida i és propensa a incidents, a més de ser "absolutament prescindible".

Respecte al magatzem temporal individualitzat (ATI) proposat per a acollir els residus nuclears de Cofrents, considera la moció, firmada per Ramón Espinar i Vicenta Jiménez, que es tracta d'una "palpable demostració del fracàs en la gestió dels residus nuclears" a Espanya i assegura que la instal·lació és "innecessària".

Durant el debat de la moció, el senador d'Esquerra Republicana Xavier Castellana ha reclamat la transferència de les competències nuclears al "Govern del País Valenciá" i la creació d'una oficina de seguretat nuclear dependent de la Generalitat Valenciana que supervise "qualsevol" central en eixe territori.

Per la seua banda, el senador del PSOE Ángel Manuel Mato ha explicat l'abstenció del seu grup parlamentari perquè "estant d'acord en el fons" i a pesar de coincidir en la seua voluntat de tancament de la central nuclear valenciana, discrepa de la moció quant a que considera imprescindible i urgent construir el magatzem temporal individualitzat de residus nuclears de la planta.

colaboracio