El comitè executiu del Congrés Nacional Africà cessa Zuma com a president de Sud-àfrica

Publicado 13/2/2018 10:22:51CET

PRETÒRIA/JOHANNESBURG, 13 Feb. (Reuters/EP) -

El partit governamental sud-africà, el Congrés Nacional Africà, ha decidit aquest dimarts cessar Jacob Zuma com a president del país, segons fonts de la formació citades per l'agència britànica de notícies Reuters.

El comitè executiu del partit té l'autoritat d'ordenar a Zuma que presente la seua dimissió com a cap d'Estat, si bé no està clar que accedisca a fer-ho.

Poc abans, la cadena de televisió estatal sud-africana, SABC, havia informat que l'organisme havia donat 48 hores a Zuma perquè presentara la seua dimissió, gairebé huit hores després de l'inici d'una reunió del comitè executiu per decidir el futur del president, la imatge del qual s'ha vist danyada per múltiples escàndols de corrupció.

La resolució entorn de Zuma ha sigut ajornada en les últimes setmanes a causa de les converses que han mantingut el mandatari i el vicepresident, Cyril Ramaphosa, qui va ser triat al desembre com a president del Congrés Nacional Africà.

En les mateixes reunions, es va especular amb què Ramaphosa estava intentant negociar una eixida per a Zuma que no implicara forçar-lo a dimitir com a cap d'Estat.

Zuma, la Presidència del qual s'ha vist marcada per les acusacions de corrupció i la mala gestió econòmica, està en una posició afeblida des que el Congrés Nacional Africà va decidir rellevar-lo al desembre com a líder de la formació.

El 22 de febrer, el mandatari podria afrontar una nova moció de censura, després d'haver-ne superat diverses al llarg d'aquesta legislatura.

En aquesta ocasió, no obstant això, la perspectiva per a Zuma és diferent ja que han augmentat les veus dins del seu partit que advoquen perquè abandone el càrrec abans que finalitze el seu mandat, a mitjan 2018.

colaboracio