Compromís busca 'retratar' el PSOE presentant un text seu de 2016 que exigia nou finançament autonòmic

Els diputats Joan Baldoví i Ignasi Candela
COMPROMÍS
Publicado 21/6/2018 16:43:29CET

MADRID/VALÈNCIA, 21 Jun. (EUROPA PRESS) -

Compromís, que comparteix govern amb els socialistes a la Comunitat Valenciana, ha registrat en el Congrés la mateixa proposició no de llei que el PSOE va presentar en 2016 urgint a reformar el sistema de finançament autonòmic que ara el Govern de Pedro Sánchez descarta modificar en el que queda de legislatura.

La presentació d'aquesta proposició no de llei, que es pretén votar a la tardor en el Ple del Congrés, busca mesurar la "coherència" del PSOE amb el mateix text que el Grup Socialista va registrar en 2016 i que la Cambra va aprovar a l'octubre, en vespres de la investidura de Mariano Rajoy, i que aleshores va recaptar el suport de tots els partits excepte l'abstenció d'ERC i Convergència (ara PDeCAT).

En la iniciativa, s'insta al Govern a iniciar ja els treballs per a reformar el sistema, a garantir la igualtat i la suficiència financera de totes les autonomies i a compensar els dèficits generats en aquests anys passats. També se li exigeix que s'establisquen objectius d'estabilitat de forma transparent i amb un repartiment equitatiu entre administracions, i que rendisca comptes davant el Congrés del treball realitzat en el termini de sis mesos.

Per al diputat de Compromís Ignasi Candela, la moció de censura contra Rajoy va tirar avant "per coherència" i en eixe sentit creu que Pedro Sánchez "no va estar res afortunat" quan aquest dimecres va confirmar que el nou Executiu renuncia a reformar el finançament autonòmic en el que queda de legislatura.

NO POT TIRAR LA TOVALLOLA ALS 15 DIES

"Si un partit anuncia que vol esgotar la legislatura, no pot tirar la tovallola en aquest tema als 15 dies --es lamenta Joan Baldoví, portaveu parlamentari de Compromís--. Ens pareix absolutament derrotista".

Al seu juí, la "valentia i coratge" que va tindre Pedro Sánchez per a presentar la moció de censura ha de demostrar-se ara per a afrontar la reforma del finançament valencià, encara que Compromís admet que és "un tema difícil, enrevessat, que genera borradures".

Baldoví confia que el PSOE siga "coherent" i que "reflexione" en aquests mesos per a rectificar eixa negativa a promoure la reforma del finançament autonòmic, un tema que considera clau per a comunitats com la valenciana i que "no es pot deixar podrir", que en la seua opinió és el que feia el Govern de Rajoy.

colaboracio