Publicado 08/04/2021 11:40CET

Compromís pregunta al Govern "per què es posa del costat de les grans farmacèutiques"

El síndic de Compromís, Fran Ferri
COMPROMÍS

   VALÈNCIA, 8 abr. (EUROPA PRESS) -

   El síndic de Compromís en Les Corts, Fran Ferri, ha presentat una petició de documentació al Govern per a tindre accés al "text literal i complet" dels informes i documents elaborats per a no recolzar la proposta de liberalitzar les patents de les vacunes que van presentar Sud-àfrica i Índia per a millorar la lluita contra el virus, bé com estat membre de l'Organització Mundial del Comerç o en la UE.

   Amb aquesta reclamació, la coalició valenciana vol saber "per què el Govern central s'està posant al costat de les grans multinacionals farmacèutiques i del seu negoci i no al costat de la salut de les persones".

   Així pretén reafirmar el seu posicionament sobre la liberalització de patents després de la declaració institucional del Consell del passat 26 de febrer, "incidint en el sentiment majoritari del poble valencià" i tenint en compte que l'escassetat de les vacunes es veu agreujada per "les proteccions a la propietat intel·lectual que limiten la fabricació i subministrament de les vacunes".

   "En el context de la COVID, els contrapesos existents de flexibilitat no són suficients ni àgils, com ja denuncia la comunitat científica, doncs requereix aplicar-se cas per cas i aconsegueix solament diferents aspectes de la propietat intel·lectual, com les patents, els drets d'autor, disseny industrial o la informació no divulgades", arreplegava la declaració.

   La Generalitat, on Compromís governa al costat del PSPV i Unides Podem, mostrava així un posicionament favorable a la liberalització de les patents de les vacunes que "no es va veure posteriorment reflectida en la votació que va fer l'Estat espanyol en l'Organització Mundial del Comerç". Es tracta d'una petició que també va traslladar el 'president', el socialista Ximo Puig, per carta al Comité Europeu de les Regions.

   "És un orgull que el Botànic defenga liberalitzar les patents de les vacunes que ens permetria salvar vides a tot el món. Però quan arriba el moment de la veritat, el govern espanyol i la resta dels europeus voten en contra d'aquesta proposta", ha denunciat Ferri.

Contador
colaboracio