Compromís i PSPV garanteixen a Vox el "compliment escrupolós" de l'ús del valencià i el respecte a banderes

Publicado 31/7/2019 18:23:41CET
Jorge Gil - Europa Press

VALÈNCIA, 31 Jul. (EUROPA PRESS) -

L'equip de govern de l'Ajuntament de València, format per Compromís i el PSPV, ha aprovat en el ple de juliol dos mocions alternatives a sengles propostes de Vox per a garantir el "compliment escrupolós" en la normalització del valencià i en la llei estatal de l'ús de banderes.

En canvi, els dos regidors de Vox, José Gosálbez i Vicente Montañez, volien que l'Ajuntament es comprometera al fet que les comunicacions per escrit dels treballadors de la corporació municipal es realitzen en castellà o "subsidiàriament en els dos idiomes", ja que consideren que "no ha d'existir el deure conéixer el valencià, però sí el castellà".

Amb aquesta iniciativa, advertien que "imposar l'ús del valencià de manera general i sense justificació coneguda contravé l'Estatut d'Autonomia, la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià, la Constitució i la doctrina del Tribunal Constitucional". En l'Ajuntament, "la redacció de tots els documents en valencià no preserva l'equilibri i no dispensa el mateix tracte als castellanoparlants que als valencianoparlants", denunciaven.

L'alternativa de l'equip de govern --presentada pel regidor de Compromís Pere Fuset i aprovada per l'executiu, amb el rebuig de Vox i l'abstenció de PP i Cs-- exposa que "en totes les comunicacions internes i externes es compleix escrupolosament amb el reglament municipal sobre l'ús i normalització del valencià a València, aprovat per unanimitat en 2005, plenament vigent i d'obligat compliment".

De l'oposició, Mª José Ferrer San Segundo (PP) ha desgranat les accions dutes a terme pel seu partit i ha donat la benvinguda a Vox a "la tasca de defensa de l'ús del castellà en les institucions", alertant que "moltes de les normes del Govern valencià són il·legals".

Cs, per la seua banda, no ha recolzat la petició de Vox per "la falta de concreció i coherència entre l'exposició i la proposta d'acord", en entendre que no contempla la seua "defensa d'un bilingüisme real", com ha subratllat el regidor Rafa Pardo.

Contador
colaboracio