Compromís es queixa a Sánchez pel retard del finançament autonòmic: no li votàrem per a fer com el PP

Pedro Sánchez en la sessió de control al Govern en el Congrés
EDUARDO PARRA/EUROPA PRESS
Publicado 20/6/2018 10:17:16CET

MADRID, 20 Jun. (EUROPA PRESS) -

El president del Govern d'Espanya, Pedro Sánchez, ha confirmat davant el Ple del Congrés que deixa per a la pròxima legislatura la reforma del sistema de finançament encara que buscarà millorar els comptes de "totes" les comunitats en la legislatura actual, la qual cosa ha provocat la queixa de Compromís, que li ha avisat que no van donar suport en la seua investidura perquè faça "el mateix que el PP".

"No pot fer un Montoro als valencians", li ha dit el portaveu d'aquest partit, Joan Baldoví, en l'estrena de Sánchez en la sessió de control al Govern en el Congrés.

Baldoví ha subratllat que les paraules del president són una "poalada d'aigua freda" en comunitats infrafinançades com la valenciana, perjudicada per un model de finançament que considera injust, i ha rebutjat que el president renuncie a reformar-ho en aquesta legislatura.

Ha recordat que els tècnics que han revisat el sistema han acabat el seu treball "i és l'hora de la política". L'actual model de finançament autonòmic es va aprovar per al període 2009-2014 i està des d'aleshores pendent de revisió.

SENSE MENTIDES

Pedro Sánchez li ha respost que no va a "mentir" als ciutadans i que només pot assegurar per a aquesta legislatura una millora del finançament de cada comunitat, especialment de les quals estan en pitjor situació, i que és una cosa que tractarà amb els presidents autonòmics en la ronda d'entrevistes que va a mantindre amb tots ells.

La reforma "a fons" del model no serà possible en la legislatura actual per falta de temps, ha insistit, com ja va avançar aquest dimarts en el Ple del Senat. Per a abordar-la serà necessari valorar les despeses reals en els serveis fonamentals i calcular la insuficiència de cada autonomia, analitzar les "competències homogènies", la cistella d'impostos i l'esforç fiscal de cadascú i en comparació de la resta, o reformar el funcionament del Consell de Política Fiscal i Financera.

"És l'hora de la política, cal ser ambiciosos però també realistes i no mentir als ciutadans", ha conclòs el president del Govern.

colaboracio