La Comunitat, 5a CCAA amb més economia submergida, per damunt de la mitjana amb un minvament en la recaptació del 24,8%

Recurs de diners
ACEA - Archivo
Publicado 21/6/2018 16:22:36CET

L'economia submergida llastra un 23% la recaptació a Espanya, amb Extremadura al capdavant i Madrid a la cua

VALÈNCIA/MADRID, 21 Jun. (EUROPA PRESS) -

L'economia submergida a Espanya suposa un minvament en la recaptació pròxima al 23%, la qual cosa equival a prop del 6% del PIB, amb Extremadura al capdavant entre les comunitats autònomes amb major percentatge d'economia opaca, enfront de la Comunitat de Madrid, la regió que presenta el menor percentatge. La Comunitat Valenciana es troba en cinquena posició, amb un percentatge del 24,8%.

Així es desprèn de l'estudi 'Economia submergida i frau fiscal a Espanya', elaborat i publicat per Funcas, en el qual recopila dades d'una desena d'estudis sobre l'economia submergida a Espanya en comparació d'altres països, i estima un rang d'entre el 18,5% i el 24,5% del PIB.

L'estudi de Funcas conclou que l'economia submergida a Espanya va augmentar tendencialment en els anys huitanta i la primera mitat dels anys noranta, en paral·lel a la normalització en la pressió fiscal d'Espanya en el concert internacional.

A partir d'aleshores, subratlla que la pràctica totalitat dels estudis situen l'economia submergida espanyola per damunt de la mitjana dels països de l'OCDE i la UE-15.

Així mateix, assenyala que el nivell de pressió fiscal de llarg termini d'Espanya està relativament allunyat del dels socis comunitaris, i molt allunyat del dels països del nord d'Europa, com Dinamarca, constatant un "cert desajustament" entre el nivell de pressió fiscal amb les demandes de gasto públic dels ciutadans.

En aquest sentit, apunta que el nivell de gasto públic no financer incloent la Seguretat Social és del 41%, segons dades de l'OCDE, enfront d'una recaptació real sobre el PIB del 33% i una recaptació potencial del 41%. Per tant, combinant tots dos percentatges, conclou que la recaptació real sobre la potencial és del 80%, la qual cosa suposa una bretxa fiscal del 20%.

EXTREMADURA, LA REGIÓ AMB MÉS ECONOMIA SUBMERGIDA

Per comunitats autònomes, l'informe mostra que les regions amb un major percentatge d'economia submergida l'any 2012, últim exercici amb dades disponibles, eren Extremadura (29,1%), Andalusia (27,3%), Castella-la Manxa (27,2%) i Canàries (26,1%), seguides de la Comunitat (24,8%), Castella i Lleó (24,7%), Múrcia (24,6%) i Astúries (24,3%).

A continuació se situarien Galícia (23,9%), Balears (23,2%), Catalunya (23%), La Rioja (22,6%), Aragó (20,8%) i Cantàbria (20,6%), mentre que, a distància, les regions que presenten un menor nivell d'economia opaca són Navarra (18%), País Basc (17%) i la Comunitat de Madrid (16,2%), segons les estimacions.

colaboracio