Publicado 21/01/2022 15:45

La Comunitat, "pionera" en la mediació com a mètode "alternatiu" als tribunals per a resoldre conflictes

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, en la constitució del Consell Assessor de la Mediació, que ha presidit aquest divendres en la Ciutat de la Justícia de València
GVA

   VALÈNCIA, 21 gen. (EUROPA PRESS) -

   La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha valorat que la Comunitat Valenciana és "pionera" en la mediació com a mètode "alternatiu" als tribunals per a la resolució de conflictes i ha destacat que el model valencià, dins de les competències autonòmiques, destaca per el seu integralitat, accessibilitat, qualitat i proximitat a la ciutadania que "servirà per a assentar la cultura de la Mediació".

   Així s'ha expressat en la constitució del Consell Assessor de la Mediació, que ha presidit aquest divendres en la Ciutat de la Justícia de València i que ha coincidit amb el Dia Europeu de la Mediació.

   En aquest sentit, la Llei de Mediació Valenciana amplia la seua aplicació respecte a la legislació estatal, doncs es pot recórrer a ella, a més de l'àmbit Civil i de Família, al Social, el Mercantil i alguns casos penals.

   El Consell Assessor de la Mediació està compost per representants de jutges, fiscals, lletrats de l'Administració de Justícia, operadors jurídics, col·legis professionals, cambres de comerç, entitats locals i universitats. Tots ells amb experiència acreditada en mediació i arbitratge.

   La consellera també ha destacat que els pressupostos de la Generalitat per a aquest 2022 contemplen partides per valor de 2,3 milions d'euros destinades a sufragar diferents actuacions en matèria de Mediació com a mètode alternatiu de resolució de conflictes i complementari al procés judicial.

   A més, ha remarcat que la Comunitat Valenciana compta amb un model propi que inclou la mediació gratuïta des de l'entrada en vigor del reglament que la desenvolupa el 6 de maig de 2021. A més, el servici no es limita només a qui no té suficients recursos econòmics, sinó que s'estén a víctimes del delicte, de violència de gènere i persones amb discapacitat.

   En l'exercici 2021, els òrgans judicials de la Comunitat Valenciana van derivar a la mediació a través dels Servicis d'Orientació i Mediació que funcionen en els jutjats d'Alacant, Castelló, Elx i València, un total de 669 procediments. D'ells, la majoria pertanyien als àmbits de Civil i Família. Al seu torn, el 13 per cent del total d'assumptes es van tractar en l'àmbit de la mediació i es va aconseguir un acord que va evitar el plet en el 45%.