MADRID/VALÈNCIA, 12 Ene. (EUROPA PRESS) -
Madrid i Catalunya són les comunitats autònomes amb major percentatge de persones que asseguren tindre un nivell d'anglès alt o molt alt, amb un 31% i un 27%, respectivament, mentre que Extremadura, Cantàbria (totes dues un 10%) i Castella i Lleó (12%) són les que presenten les dades més baixes. En el cas de la Comunitat Valenciana, se situa al 17%, per baix de la mitjana nacional, segons el IV Informe de Cambridge University Press Espanya, publicat este dijous 12 de gener.
El document, que es basa en un enquesta a 2.670 persones d'Alemanya (412 entrevistes), Itàlia (401), França (403), Dinamarca (403) i Espanya (1.051), mostra les diferències de nivell entre els ciutadans d'estos països, entre les diferents autonomies i també l'avaluació que fan de si mateixos acosta del seu coneixement d'este idioma.
A Madrid i Catalunya les seguix La Rioja (26%), Galícia (24%) i Illes Balears (23%), totes elles per damunt de la mitjana nacional (22%), que passen el País Basc i Aragó (22%). A meitat de taula, Astúries, Navarra, Múrcia i Canàries, on un 20% assenyala que té un nivell d'anglès alt o molt alt.
Entre les comunitats que presenten percentatges més baixos en este sentit, tot i que per sobre d'Extremadura i Castella i Lleó, es troben Castella-la Manxa (14%), Andalusia (16%) i la Comunitat Valenciana (17%).
Respecte a la nota que es posen els espanyols sobre el seu coneixement d'este idioma, l'estudi assenyala que la mitjana supera els 2,67 punts sobre 5, un "aprovat raspat", segons els autors, que advertixen, tot i això, d'una millora respecte a l'estudi fet en 2013, on la nota era del 2,41.
NIVELL SEGONS L'EDAT I IDEOLOGIA
Per perfils, els joves espanyols d'entre 18 i 25 anys són els que declaren un major coneixement (33% alt o molt alt i sol 33% de baix o molt baix), establint-se, segons els responsables de l'informe, "una correlació directa entre edat i nivell d'anglès que deixa lloc a l'esperança".
"Resulta sorprenent, a més, l'anàlisi en funció de la ideologia", apunten, per a afegir que el centre dreta (29% amb nivell alt o molt alt), centre esquerra (22%) i el centre "més pur" (16%) són els perfils amb millor nivell.
Alhora, l'estudi indica que la capacitat d'expressar-se correctament, la pronunciació i la comprensió oral són "els punts flacs" a l'aprenentatge d'anglès per als espanyols enquestats, per als qui, tot i això, la gramàtica és precisament l'àrea que menys els costa.
ELS ESPANYOLS, ELS MÉS PREOCUPATS
Dels cinc països europeus estudiats, Espanya és el més conscienciat sobre la necessitat d'aprendre esta segona llengua en la recerca de feina (80% ho considera bastant o molt important respecte del 67% global) o la competitivitat com país (80%).
Espanya i Itàlia i França són els territoris on els enquestats reconeixen tindre pitjor coneixement. Per part seua, Dinamarca és clarament el país que presenta millor nivell d'anglès declarat (únicament 11% de baix o molt baix, i una puntuació de 3,58 sobre 5).