La Comunitat Valenciana rebrà 10.270 milions dels lliuraments a compte per al pròxim any

La ministra d'Hisenda i Funció Pública, Maria Jesús Montero, intervé en una roda de premsa posterior a una reunió del Consell de Política Fiscal i Financera, a 28 de juliol de 2021, a Madrid, (Espanya).
A. Pérez Meca - Europa Press
Publicado: miércoles, 28 julio 2021 18:54

   MADRID/VALNCIA, 28 Jul. (EUROPA PRESS) -

   El Govern ha comunicat a les comunitats autnomes l'import dels lliuraments a compte que rebran el prxim any del sistema de finanament autonmic, que aconsegueix els 112.213 milions d'euros, un 6,3% més que l'any anterior. D'eixa quantitat, a la Comunitat Valenciana li correspondran quasi 10.270 milions.

   "Les comunitats autnomes rebran el prxim any les majors entrega a compte de la seua histria", ha assegurat la ministra d'Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero, durant la roda de premsa posterior al Consell de Política Fiscal i Financera que s'ha celebrat aquest dimecres.

   Segons ha informat Hisenda, Catalunya, Andalusia i la Comunitat de Madrid seran les CCAA que més rebran del total d'aquestes entrega a compte per al prxim any 2022. En concret, Catalunya es portar 21.057 milions d'euros; Andalusia, 20.943 milions, i Madrid, 15.755 milions.

   Després d'aquest, se situen la Comunitat Valenciana (10.270 milions); Galícia (8.080 milions); Castella i Lleó (6.936 milions); Castella-la Manxa (5.333 milions); Canries (5.047 milions); Aragó (3.860 milions); Extremadura (3.315 milions); Múrcia (3.412 milions); Astúries (2.924 milions); Balears (2.148 milions); Cantbria (1.987 milions); La Rioja (1.071 milions); Ceuta (42 milions) i Melilla (34 milions).

   Fonts de la conselleria d'Hisenda han indicat que s'espera que la quantitat que reba la Comunitat Valenciana siga 539,33 milions més que en l'últim any (un 5,6% més).

REPARTIMENT DE 13.486 MILIONS

   Durant aquest Consell, Montero també ha comunicat a les comunitats autnomes el repartiment dels 13.486 milions d'euros addicionals que s'inclouran en els Pressupostos Generals de l'Estat per a 2021.

   Els diners es distribuiran pel criteri de població ajustada, l'opció triada per la majoria de comunitats autnomes, i la major part del desemborsament es realitzar al setembre (70%) i la resta (30%) al novembre, segons ha detallat la ministra.

   Segons ha explicat Montero, durant la reunió algunes comunitats autnomes, com la Comunitat Valenciana, Andalusia o la Regió de Múrcia han demanat que part d'eixos més de 13.000 milions (uns 2.200 milions) es destinen a un fons a part per a comunitats 'infrafinanciades', per la gran part de la resta de consellers "no han volgut votar aquesta proposta".

   La ministra també ha avanat a les comunitats autnomes que dilluns que ve, 2 d'agost, se celebrar la Conferncia Sectorial sobre els fons europeus. Montero ha explicat que aquesta reunió és "més tcnica que política" i no substituir la Conferncia de Presidents, que també abordar el tema aquest divendres.

DEMANA A LES CCAA UNA ESTRATGIA DE CONSOLIDACIÓ FISCAL A MITJ TERMINI

   Montero ha demanat a les comunitats que, en la mesura del possible, realitzen una estratgia de consolidació fiscal a mitj termini, encara que estiguen suspeses les regles fiscals, per a una vegada superada la crisi anar reduint el nivell de dficit.

   Així com en 2020 i 2021, la Comissió Europea ha proposat que les regles que limiten el dficit i el deute públics dels Estats membres seguisquen suspeses en 2022 i tornen a reactivar-se en 2023, una vegada que les economies europees hagen recuperat el seu nivell de PIB anterior a la crisi provocada per la pandmia de coronavirus.

   Malgrat la suspensió de les regles fiscals, el Govern assegura que, a mesura que les condicions ho permeten, la política pressupostria, que seguir sent expansiva el prxim any, es reorientar cap a posicions fiscals "més prudents" que reafirmen la sostenibilitat de les finances públiques a mitj termini. Per a, per a 2022 contempla "un dels majors descensos del dficit públic", des del 8,4% en 2021 al 5% en 2022.

   Per subsectors, l'Administració central seguir assumint la major part del dficit públic i aglutinar el 6,3% del total enguany i 3,9% el prxim, mentre que la taxa de referncia de dficit per a les comunitats autnomes se situa en el 0,7% enguany i en el 0,6% en 2022, i per als ajuntaments ser d'equilibri en tots dos exercicis. En el cas de la Seguretat Social, la taxa de referncia del dficit ser de el 1,5% enguany i del 0,5% el següent.

   La suspensió de les regles fiscals, que ha de ser aprovada pel Govern amb el vistiplau de la Comissió Europea, est emparada pels articles 135.4 de la Constitució i en l'11.3 de la Llei d'Estabilitat Pressupostria.

   Montero ha anticipat que sollicitar al Congrés dels Diputats que torne a certificar, tal com va fer a l'octubre de l'any passat, que aprecia l'existncia d'una situació d'excepcionalitat que justifique la necessitat de suspendre aquestes regles de dficit i de deute i legitime així la decisió del Govern, com exigeix la Constitució i la Llei d'Estabilitat Pressupostria.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià