Comunitats amb llengua pròpia aposten per la cooficialitat sobre la base de l'acord i la "convivència lingüística"

Publicado 20/11/2019 17:35:06CET
Reunió a Bilbao de la Comissió de Seguiment del Protocol de col·laboració en matèria de política lingüística, en la qual participen els governs d'Euskadi, Galícia, Catalunya, Navarra, Illes Balears i Comunitat Valenciana.
IREKIA

Concedeixen el Premi a la Promoció de la Realitat Plurilingüe de l'Estat a la gallega Guadi Galego pel seu treball 'Immersió'

BILBAO, 20 Nov. (EUROPA PRESS) -

La Comissió de Seguiment del Protocol de col·laboració en matèria de política lingüística, en la qual participen els governs d'Euskadi, Galícia, Catalunya, Navarra, Balears i Comunitat Valenciana, ha reivindicat a Bilbao l'impuls a les llengües cooficials sobre la base de l'"acord i la convivència lingüística", segons ha informat el Departament de Cultura i Política Lingüística.

La comissió ha celebrat aquest dimecres, en l'Arxiu Històric d'Euskadi, a Bilbao, la seua reunió ordinària anual. L'objectiu d'aquesta sessió ha sigut abordar diferents temes d'interés per a les polítiques lingüístiques de les seues respectives comunitats, així com dissenyar i coordinar accions conjuntes de promoció de les seues llengües pròpies.

En aquesta sessió, els governs de les sis comunitats autònomes amb llengües cooficials han acordat una declaració en la qual subratllen el seu "compromís de seguir treballant per una política lingüística eficaç", sobre la base de l'"acord i la convivència lingüística".

A la trobada han assistit el conseller de Cultura i Política Lingüística del Govern Basc, Bingen Zupiria; la viceconsellera de Política Lingüística del Govern Basc, Miren Dobaran; el director de l'Institut Navarro del Basc/Euskarabidea, Mikel Arregi; el
secretari general de Política Lingüística de la Xunta de Galícia, Valentín García; la directora general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, Ester Franquesa; la directora general de Política Lingüística del Govern de les Illes Balears, Beatriu Defior; i el director general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme de la Generalitat Valenciana, Rubén Trenzano.

Entre els temes tractats en la reunió han estat el pròxim informe de seguiment de l'aplicació de la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries; l'habilitació directa de traductors jurats o les sol·licituds de traducció al Ministeri de Política Territorial i Oficina de les Llengües del Govern espanyol; i la Xarxa Europea per a la Promoció de la Diversitat Lingüística (NPLD, en les sigles en anglés), en la qual participen conjuntament els governs.

També s'han abordat assumptes com el Pla d'impuls de les tecnologies del llenguatge i altres projectes europeus; els Premis Arquimedes del Ministeri d'Educació i Ciència; o el pla de treball conjunt per a l'any 2020.

Així mateix, els governs han decidit concedir el Premi a la Promoció de la Realitat Plurilingüe de l'Estat a la cantant gallega Guadi Galego pel seu últim treball, 'Inmersión', en el qual arreplega peces cantades en les set llengües de la península Ibèrica (gallec, basc, català, aranés, asturià, portugués i castellà).

POLÍTICA LINGÜÍSTICA EFICAÇ I CONVIVÈNCIA LINGÜÍSTICA

En el mateix acte, els representants autonòmics han fet pública la 'Declaració de Bilbao', en la qual recorden que "comparteixen la perspectiva de multilingüisme, respecte mutu i acció decidida en favor de les llengües en situació de major debilitat".

El text destaca que els governs autonòmics amb llengües pròpies, "des de diverses sensibilitats i opcions polítiques, actuem des del convenciment que la convivència entre les llengües i els seus parlants, el seu mutu coneixement i reconeixement, així com l'enriquiment recíproc, són valors del més profund calat democràtic".

Així mateix, han reivindicat el compromís de les seues respectives institucions de "seguir treballant per una política lingüística resolta i eficaç, construïda sobre l'acord i amb la convivència lingüística i social com a nord".

PROTOCOL DE COL·LABORACIÓ

L'any 2007, el Govern Basc, la Generalitat de Catalunya i la Xunta de Galícia van firmar el Protocol General de col·laboració en matèria de política lingüística, al que posteriorment es van adherir el Govern Illes Balear i, al 2017, la Generalitat Valenciana i del Govern de Navarra. Constitueix el primer marc de col·laboració de totes les comunitats autònomes amb llengua pròpia que tenen estatus d'oficialitat en els termes establits en els corresponents estatuts d'autonomia.

El protocol fixa un marc general i una metodologia per al desenvolupament de la col·laboració mútua en matèria de comunicació, l'intercanvi d'informació relativa a estudis i investigacions per al seguiment de l'evolució sociolingüística, la difusió de les seues publicacions electròniques, els passos donats en l'àmbit dels drets lingüístics i les experiències d'implantació de plans lingüístics.

En matèria de terminologia, es contempla en ell l'intercanvi d'informació sobre les metodologies i els processos de treball, els criteris per a la normalització terminològica, les estratègies de difusió i implantació de terminologies i mètodes de seguiment del nivell d'implantació.

Quant a la protecció i ús de les llengües oficials en l'àmbit de l'Administració de l'Estat i de la UE, segons el text, es promourà que aquestes adopten mesures i accions normatives i que es possibilite l'ús de les llengües oficials diferents al castellà en les seues institucions.

Altres aspectes inclosos són l'àmbit socioeconòmic, l'ensenyament, les tecnologies de la informació i la comunicació, l'ús social de la llengua o la seua difusió internacional.

Contador
colaboracio