Una concentració insta a reforçar els servicis per a persones majors: mobilitat, cures i residències públiques

Diverses persones subjecten una pancarta durant una concentració per a exigir un reforç dels servicis públics i una atenció digna a les persones majors, en la delegació del Govern, a 3 d'octubre de 2023, a València
Rober Solsona - Europa Press
Publicado: martes, 3 octubre 2023 16:54

   VALÈNCIA, 3 Oct. (EUROPA PRESS) -

   Una concentració amb motiu del Dia Internacional de les Persones Majors ha reivindicat a València reforçar els servicis públics i l'atenció al col·lectiu des de diferents àmbits: millorar el tracte i esperes en la sanitat primària, un transport públic eficient, un model residencial que garantisca bones condicions de vida i combatre la bretxa digital i de gènere en les pensions.

   La protesta ha tingut lloc a les 11 hores enfront de la seu de la Delegació del Govern a València i ha comptat amb la participació del secretari general d'UGT PV, Ismael Sáez, la secretària general de CCOO PV, Ana García; el secretari general de la Unió de Jubilats i Pensionistes d'UGT PV, Diego García i el secretari general de la Federació de Pensionistes de CCOO PV, Evaristo Soto.

   Ismael Sáez, en declaracions als mitjans, ha subratllat que els drets de les persones majors tenen a veure, entre altres qüestions, amb disposar d'un sistema sostenible de pensions "no sotmès, com és durant ja massa temps, a opinions diferents que ho posen en dubte". L'últim acord aconseguit pel Govern en aquesta matèria "és un bon acord, a pesar que en l'última fase es va desmarcar la patronal", ha valorat.

   No obstant això, ha ressenyat que hi ha altres condicions que han de tindre's en compte per a l'atenció a aquesta població, com les cures, la vivenda i el transport.

   "Els homes i les dones, a partir d'una determinada edat, tenen el mateix dret que els altres, encara que hi ha necessitats diferents. Volen fer-se presents i exigir dels poders públics que els atenguen", ha assenyalat.

   El secretari general d'UGT PV ha destacat que les persones majors que necessiten cures i no volen estar en residències "necessiten espais propis". Ha assenyalat que aquest àmbit, com el de la vivenda, les residències i l'ajuda domiciliària a les persones que comencen a perdre autonomia depenen en gran manera del Consell i les administracions locals.

   Per part de CCOO PV, Ana García ha posat en valor "el paper que les persones majors tenen en la nostra societat, que a voltes es veu invisibilitzat". En definitiva, ha instat al fet que hi haja "una decisió política de reforçar les atencions que les persones majors necessiten".

   García ha demanat el reforç dels servicis públics, com els servicis socials que poden detectar les necessitats d'aquesta població o el sistema de la dependència. També ha reivindicat "acabar amb les bretxes que hi ha de desigualtat entre les dones i homes en matèria de pensions" i combatre la bretxa digital.

   Igualment, ha apostat per "canviar el model residencial" cap a un públic, perquè "no pot ser que el que prevalisca siga el benefici econòmic de les empreses", i cobrir les necessitats dels majors que viuen solos a través del servici d'ajuda a domicili.

   Per part dels pensionistes d'UGT PV, Diego García ha demanat que es reduïsquen les llistes d'espera sanitàries i "un control més sever" en les residències perquè les persones majors "estiguen ben cuidades".

   "Faig un reconeixement que realment les persones majors estem i existim i que realment, en aquest país i jo crec que que a tot el món, les persones majors som necessàries per a poder conviure", ha afegit.

   En la mateixa línia, des dels pensionistes de CCOO PV, Evaristo Soto, ha reclamat que els majors siguen considerats "com una persona igual" i ha puntualitzat: "Ens molesta molt quan a les persones majors se'ls considera com una persona incapacitada per a poder actuar, i això succeeix en molts temes, particularment en la sanitat primària. És un tractament que es dóna a voltes de poca consideració, a part de l'escassetat del servici".

    També ha posat el focus en la solitud no desitjada i en la bretxa digital que es dóna en les entitats bancàries. "El tractament que et donen no es diferencia per a res del de qualsevol altre client. Cal tindre en compte que en la vellesa necessites de major cures institucionals".

   "Vam donar la batalla" per a la revaloració de les pensions, ha remarcat, i ha fet una crida "a la societat civil perquè ens acompanye en la batalla per aconseguir uns servicis públics, d'atenció a les majors i socials que milloren la qualitat de vida d'aquestes persones".

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià